En sunnere hverdag – ihvertfall noen hverdager
Januar er måneden der så mange skal gjøre ting bedre, lurere, sunnere osv.
For mange er det ensbetydende med å ta bort alt de synes er godt. Det er en vanlig måte å tenke på, vi setter oss liksom litt i offer-rollen. Som jeg har skrevet tidligere, så er dette en dårlig plan.
Snu det rundt:
Fokuser på å lage sunnere mat kun de dagene du ikke vet hva du skal lage
For eksempel: Pleier du å ha en dag i uken der du spiser frossenpizza, skift det ut med noe sunt som er lett å lage. Spagetti og kjøttdeig, ferdigmat, posesuppe, takeaway er heller ikke middager fulle av næring. Om en skifter ut disse måltidene med noe mer sunt, har en kanskje tatt «verstingene» i kostholdet.
Her er noen enkle middager som jeg har lagt ut tidligere. Dette er middager som krever lite av ingredienser, og ingrediensene kan kjøpes ukesvis på forhånd. Det er greit å ha noen slike middager lagret.
Merk at dette er anbefalinger på de enkleste rettene som er fortest å lage, uten bruk av ferskvarer. Slik at det er ting du kan ha lagret over tid hjemme.
Dette er den enkleste retten i vårt hus. Krever ingen ferske råvarer. Kun tomater, men vi vet at tomater kan holde seg i ukesvis i kjøleskap (selv om vi kanskje ikke liker den tanken…)
Spagetti med tomatsaus og linser
Her trenger du friske eller hermetiske tomater, løk, linser og parmesan. Alt kan lagres i en halv evighet.
Nudlene kan erstattes med ris. Brokkoli kan utelates. Da er du tilbake til ingredienser som holder seg over lang tid.
Ovnsbakte grønnsaker med omelett med spinat
Kutt ut spinaten om du ikke har. Det er greit å ha noen rotgrønnsaker liggende, for de kan brukes i denne retten, og i supper. De holder seg lenge. Ulempen med denne retten er at grønnsakene skal ha litt tid i ovnen.
Så har en jo supper…. Der er det så mange varianter. Supper lager en med de ingrediensene en har, ikke vær så opptatt av å følge oppskriftene til siste detalj. Supper blir ofte bedre dag nr 2, så dette kan gjøres klar en og to dager i forveien. Jeg lager ofte mat når ungene spiser kveldsmat. Det er sosialt og effektivt – en vinnende kombinasjon. Frustrasjon over barn blir byttet ut med god tid til det vi holder på med.
Skift ut eller kutt ut neper om det ikke er sesong.
Lag med det du har. Om du mangler krydder eller grønnsaker, bruk det du har.
Her har jeg vel dratt den så langt det går i forhold til begrensede ingredienser. Men den er god!
Jeg anbefaler å velge ut et par retter, kjøpe inn ingrediensene til dem, og dra dem frem en av de dagene der du ikke vet hva dere skal ha til middag.
En veggis-dag i ny og ne gjør både bra for kroppen – og for miljøet i form av ressursbruk. Med andre ord en middag fylt av god samvittighet.
Lykke til!
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!