Ensomhet – i indisk filosofi

 

Det har blitt debattert de siste dager om at høytider er også høytid for ensomhet. Helseminister Bent Høye sier at «ensomhet er vårt skjulte helseproblem», og  ber oss ta vare på hverandre. hellestø-1

De fleste av oss kjenner nok til en god kristen skikk om å ta vare på hverandre, men det er noe som ikke blir like mye integrert i livet vårt, som for noen generasjoner siden. Nå gjør velstanden vår det «mulig» å være ensom enklere, som en av flere årsaker.

I indisk filosofi er det mye etiske og moralske prinsipper.

Patanjali refererte til de åtte stegene «The eight limbs». Det første steget er Yama. Det er hvordan en tar seg av andre rundt seg. Det andre steget er å ta vare på seg selv (og det tredje steget er «asanas» dvs de fysiske yogaøvelsene).

Med andre ord; det er viktigere å ta vare på sin neste enn seg selv. Ganske ulikt til hvordan mange av oss tenker i dag. Stikkord: selvrealisering, bli sett, idol-generasjonen etc.

Patanjali deler Yama opp i fem «punkter»:

 • ikke-vold
 • sannhet
 • ikke-stjele
 • måtehold
 • ikke-grådighet

Dette er igjen en forenkling. Men det er også kjent – fra andre tekster – at det er flere punkter enn disse fem.

Punktet som er relevant å fremheve her er Daya. Kanskje dette kan få et nytt perspektiv på det å tenke på sin neste mer enn seg selv.

Daya:

Å ikke hoppe på første og beste konklusjon.

Å være kjærlig til alle vesen, og tenke på andres lidelse som sin egen.

Å praktisere Daya er å være styrt av verken for mye eller for lite følelser.

Daya reflekterer ens indre – som kommer til uttrykk i relasjon til den neste; om det er venn, ukjent eller uvennlig person.

Man skal være god mot andre uansett forhold.

Viktigere enn hvor mye man gjør den fysiske yogaen (asanas).

1 svar
 1. Ellen Marie Berg
  Ellen Marie Berg says:

  Hei Bodil!

  Jeg skriver til deg, fordi jeg skulle nå vært på vei til India til et Iyenga yoga og meditasjonskurs og et intensivkurs i Iyenga yoga og Ayurvedisk medisin, men fikk bronkitt og tok ikke sjansen på å reise.
  Jeg har gjort mange søk for å finne noen i Norge, som har kjennskap til Ayurvedisk medisin, uten å lykkes. Jeg blir derfor nysgjerrig på hvor du har gått i lære og om du kjenner til et miljø i Norge, der fokuset er på det ayurvediske?
  Jeg holder til i Vestfold akkurat nå (men er på leting etter «det rette stedet» å bo) og lurer på om det er Iyenga yoga du underviser i? Dersom det er tilfelle, ønsker jeg å delta på kurset ditt og lurer på om det finnes et rimelig overnattingssted, hvor jeg kan bo helgen 23 – 25 oktober?

  Jeg gikk et år på Yoga for Alle i Oslo jevnlig for mange år siden og kjenner til Iyenga yoga derfra, men har siden den gang fått fire kompresjonsbrudd i nedre del av ryggen (november 2014) og ønsker komme inn i Iyenga yogaen igjen og lære hvordan jeg kan gjøre øvelsene på en måte som er skånsomt for ryggen.

  Nydelig perspektiv på ensomhet du deler! Ja, en tankevekker – vi er oppdratt i en kristen tradisjon (og en selvutvikligsideologi) som sier det motsatte – først meg selv – så min neste. De fleste av oss blir værende i det å forberede (forbedre) oss selv til å kunne møte vår neste. Tror den filosofien du deler her, er eneste veien ut! Keep up the good spirit!

  Vennlig hilsen,
  Ellen Marie Berg

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*