Sjokoladetrøfler
Utrolig gode; og utrolig raske og lette å lage.
Massen kan legges i sjokoladeformer, eller i en firkantet boks for så å skjæres i ruter, eller de kan lages som kuler etter at massen har stivnet. Sistnevnte er det mest tidkrevende, for her må en finne perfekt temperatur på at sjokoladen former seg som en ønsker. Kvaliteten på sjokoladen har noe å si her også.
Det som tar trøflene til nye høyder, er kvaliteten på selve sjokoladen, og ikke minst smaken man tilsetter.
Mine favoritter er ingefær, kardemomme og chilli. Ikke blandet, men hver for seg. En gang laget jeg også med hvitløk, etter at jeg hadde smakt lignende på en fantastisk vegetarrestaurant i Barcelona, Raso Terra
Det var bare jeg som likte dem, så planen var å tilsette trøflene i tomatsaus en gang. Men de ble spist opp før de kom til tomatsausen.
Ingredienser:
200 g mørk sjokolade, finhakket
1,5 dl kremfløte
50 g sukker (valgfri type)
50 g meierismør, skåret i terninger.
Fremgangsmåte:
Legg sjokoladen klar i en bolle.
Varm kremfløte og sukker, til overflaten begynner å skjelve. Det må ikke koke. Hell denne blandingen gradvis over i sjokoladen, til det er en glatt masse.
Her vil en angre om en ikke hakket godt nok, for bitene blir veldig tydelige. På en annen side, gjør det ikke om det er noen hardere biter i trøflene.
På dette tidspunkt tilsetter du smaker – om du ønsker å tilsette noen smaker. Etter de er tilsatt, røres smøret inn.
Alternative trøffel-formater:
Kuler:
La trøffelmassen bli stående i bollen for å stivne. Når den er stivnet, lag små kuler med en sånn melonskje eller t-skje.
Sjokoladeformer:
Hell massen i sjokoladeformer. Disse er som regel av silikon. La dem stå kaldt, og når sjokoladen er stivnet, kan en bare vippe trøflene ut.
Kuber:
Hell massen i en boks dekket med plastfolie el bakepapir. Når massen er stivnet, skjæres det opp i passende biter. Her må en muligens også være litt påpasselig med temperaturen slik at det blir lett å skjære i biter.
Trøflene kan få kakao utenpå. Enklest måte er å ta en ss kakao i en brødpose, og legge trøflene inni, og riste forsiktig, til alle har blitt dekket med kakao.
Alternative smaker:
Ingefær:
Riv så mye ingefær du ønsker, og bland i sjokoladen. Jeg mener at man kan nesten ha ubegrenset med ingefær; jeg har hatt opp til tre ts, men 1-2 er nok det beste.
Chilli:
Avhengig av chillipulver-typen, må du dosere. Jeg har et sterkt chillipulver, og da holder det med ¼-1/2 ts. Det skal kjennes at det er chilli. Om de blir litt svake, kan du drysse chillipulver over ved servering.
Kardemomme:
Jeg pleier å knuse ca 10 grønne kardemommer i morteren. Tar bort skallet selvsagt.
Sitron eller appelsin:
To ss saft fra sitron/appelsin, og revet skall av 1/2-1 sitron/appelsin. Husk å bruke økologiske sitroner/appelsiner.
Konjakk/Whisky/likører
Her er et alternativ som mange liker. Ta det du selv liker, 3 ss pleier å gi en god smak.
Dette er kjempelett, og de holder seg i noen uker – om de ikke blir spist opp før.
En kan også bruke økosjokolade, da bruker man grunnoppskriften for økosjokolade sammen med fløte, sukker og smør.
Lykke til!
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!