Målt i frykt, penger, årstider, sinnelag og yoga: Er du Vata, Pitta eller  Kapha?

Vi er en blanding av tre doshas; Vata, Pitta og Kapha. Denne blandingen er en refleksjon over hvordan vi er, og hvordan vi oppfører oss. Til tider veldig beskrivende, morsomt, men også brutalt ærlig.

Husk at ingen personer er like, allikevel finner du kanskje noen tendenser du kjenner deg igjen i? Det er kun noen få mennesker som er balansert mellom alle doshaene.

Da bør vi først som sist innse at vi er en god blanding av både gode og mindre gode egenskaper.

Kunnskap om doshaene gjør at vi kan bli gladere og mer balanserte mennesker.

Alle doshaene er «like bra» (det spørsmålet får jeg ofte). Men vi ønsker å være balansert mellom de tre doshaene, så er vi mye Pitta, vil vi redusere Pitta, og øke Vata og Kapha.

Dr Vasant Lad, som er en av de største innenfor Ayurveda i dag, beskriver frykt, penger, sinnet, og årstider på den beste måten i sin bok «Ayurveda: Natural Health Practices for your body type from the worlds oldest healing tradition»

Jeg beskriver yogaen.

Vi dømmer ikke; vi observerer. Det er viktig å huske.

Frykt:

Eksempelet til Dr Lad er tre personer i et rom, en Vata, en Pitta, og en Kapha person. En kobraslange blir kastet inn i rommet:

Vata-personen besvimer, eller hopper ut av vinduet.

Pitta-personen tar en pinne eller stein og dreper kobraslangen.

Kapha-personen tar seg sammen; og roper til pitta-personen «drep den, drep den», men vil ikke drepe selv.

Penger:

Vata bruker pengene med det samme, og gjerne på loppemarked.

Pitta liker å leve i luksus. Bruker penger på luksus.

Kapha liker å ha pengene.  Så om du ønsker å være med en med penger, skal du se etter en Kapha.

Årstider:

Vata hater vinter, elsker sommer.

Pitta hater sommer, elsker kalde sesonger.

Kapha hater vinter og vår, for han blir tett, forkjølet.

Sinnet:

Vata: Aktiv. Gjøre masse på en gang.

Pitta: En ting om gangen, med dyp konsentrasjon.

Kapha: Liker å ikke gjøre noe. Om ikke noen forteller at den må.

Er en balansert mellom de tre doshaene, så har en ikke så klare tendenser som her. Og vi kan balansere doshaene hvordan vi lever, spiser, tenker.

 

Siden vi driver med yoga, vil jeg også kommentere yoga. I utgangspunket skal all yoga balansere. Men nå er det slik i vesten av vi har «yogaretninger». (BKS Iyengar sa at det finnes ikke). Da er altså «yogaretningene» slik at noen av dem forsterker noen doshas. Vi har forenklet yogaen veldig, og dermed så er det kun små deler av yogaen som blir praktisert: Se her:

Yoga:

Hvordan liker du yogaen?

Er du en som vil ha musikk, og opptatt av omgivelsene, liker du mest yogaen der en «rulter rundt på gulvet», eller er du ute etter å bruke yogaen til å studere dypere?

Vata

elsker å ha mye valg. Ønsker musikk, en satt stemning, mange alternativ istedenfor å gå i dybden, og den slutter fort om det blir kjedelig. Vata må være i bevegelse, og liker vinyasa. Vata kan ha store utfordringer med å fordype seg, og holde stillinger lenge.

Pitta

ønsker informasjon, og å gå i dybden. Pitta ser at yoga er langt utenfor det en gjør på yogamatten, og ser gleden i å studere sitt eget sinn, og dets positive og negative sider, og sin kropp. Ønsker å lære mer, og liker å studere både den fysiske yogaen, og filosofien i dybden. Iyengar yoga er Pitta sin yoga.

Kapha

har muligens aldri begynt på yoga, eller gadd ikke å fortsette. Men om den gjør yoga, liker den yogaen som er veeeldig rolig, for eksempel som det de i Norge kaller for yin yoga og medisinsk yoga.

Husk: Vi er alle en blanding; men tendensene har vi.

Det vi i hovedsak liker best; er ikke nødvendigvis det som er best for oss.

For eksempel, er du Vata, liker du kanskje vinyasa, men vinyasa kan gjøre deg mer urolig over tid, enn rolig. Fordi vataen i deg øker. Er du Kapha, og ikke beveger deg noe særlig, stagnerer du. Fordi kaphaen i deg øker.

Det er hva som er så fint med Iyengar yoga. Den har alle elementene til Vata, Pitta og Kapha, men grunnlaget/grunnstammen krever pittaens utholdenhet. Det er også derfor noen Vata ikke skjønner omfanget av Iyengar yoga, for den har ikke gitt seg tid til å gå nok i dybden, men gjorde en vurdering på et tynt grunnlag.

I Iyengar yoga skjønner vi at vi trenger yoga til alle tre doshaene.

Grunnstammen gir en god base. Rolige elementer er restituerende. Vinyasa og armbalanser gir bevegelse. Fordypningen gjør at en hele tiden lærer nytt. En fordyper seg i alle elementene, og blir dermed balansert. Derfor kan en bruke Iyengar yoga til å balansere sine doshas.

Det er utrolig spennende å jobbe med; for vår egentlig karakter kommer fort frem med denne typen yoga. Og er en ærlig og ser seg selv; kan en jobbe med det en trenger å jobbe med.

Nysgjerrig på hvilken type du er?

Du har kanskje allerede fått en ide basert på disse eksemplene?

Se her for linker til forskjellige dosha tester. En skikkelig Ayurveda test gjøres av en Ayurveda lege, men en kan komme langt på vei om en prøver seg på disse testene.

Jeg mener Ayurveda er den morsomste og mest interessante måten å lære om livet-helsen-psyken vår, sammen med Iyengar yoga.

Fordi jeg liker kunnskap, og fordype meg i fag der mange har gått milevis foran meg.

Velkommen til yoga – i dybden – hos oss!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*