Hengende hodestående. Sirsasana i belter.

Kongen av yogastillingene – hengende.

Variant 1

For noen er det en veldig lang vei å gå å kunne gjøre Sirsasana, hodestående. Iyengar yoga har alternativ for dere. Dette er også en kjempefin variant å bruke som alternativ for dem som også gjør Sirsasana klassisk.

Å henge opp-ned har en fantastisk effekt på kroppen.

Tenk deg selv, kroppen du drar med deg dag ut og dag inn. Som regel er den vertikal på dagtid, og horisontal på nattestid. Og en del in-between vertikal og horisontal i sofaen, på lite spennende møter osv.

Sammenlign kroppen din med en sånn julekule som du stiller opp-ned, for å få snøen til å dale. Da kan en tenke seg at kroppen har godt av å få litt trykk-avlastning og sirkulasjon i motsatt retning.

En av effektene som blir nevnt med hodestående, Sirsasana, er at en får mer blodtilstrømning til hjernen, slik at hjernen kan jobbe bedre. Det får en også når en henger opp-ned. Helt supert.

Her er det vist to alternativer, med å henge med beltet på forsiden av kroppen, og med beltet på baksiden av kroppen. Begge variantene er bra, og på bildene kan en se at de to  stillingene gir litt forskjellig vinkel på ryggen. Blant annet.

Hvordan gjøre stillingen:

Beltet, eller tau, må henge trygt i tak, eller i en vegg. Her tar du det fulle og hele ansvaret for at det er sikkert!

Variant 2

For variant 1 står du med beltet på hoftebeinene dine, tenk at beltet skal være litt for høyt i forhold til hva du naturlig ville valgt. Vipp over, og la kroppen henge nedover mens du holder rundt albuene. Som du ser på bildet, gir dette en kjempefin lengde i ryggen.

For variant 2 står du med beltet så langt nede på ryggen som du klarer. Vipp deg bakover her, og plasser beina fort i badha konasana,  som vist på bildet.  Hold rundt albuene. Her er det veldig viktig at beltet er plassert langt nede på korsbeinet, og ikke nedre del av rygg.

Når du går inn i stillingen, må du gjøre dette fort. Hvis det går sent kan vinkelen bli feil, tyngdekraften får ikke gjort jobben, og en sklir gjennom, og du kan i verste fall ende på gulvet (!). Det er veldig lett å komme inn i stillingen, så lenge en gjør det hele fort og greit.

Begge disse variantene kan gjøres både fritt i et rom, eller ved en vegg. Litt forskjellig virkning, begge varianter er veldig bra.

I stillingen:

  • Ta det helt med ro – stillingen i seg selv gjør jobben.
  • Når du henger en stund, vil du merke at du blir lenger, for musklene begynner å slippe, og forlenge seg. Derfor er det viktig at en kom høyt nok inn i stillingen. Tenk hvor bra dette er for musklene dine – endelig kan de få slappe av og ta det helt mer ro!

Variant 2

Når du skal ut av stillingen, vipper du deg opp samme måte som du kom inn. Gjør dette litt fort, dette er ikke en øvelse en skal føle seg ut av, og bruke for lang tid.

Vanskelighetsgrad:

lett middels vanskelig

Alt gjøres på eget ansvar.

Hvor lenge skal du stå i stillingen?

Alt fra noen sekunder til 15 minutter. Bygg opp gradvis, denne stillingen er effektiv! Denne stillingen, i begge varianter, kan fikse problemer i nedre del av rygg, da vi får laget mer plass, i tillegg til å lære muskler i overkropp til å slappe av. Da er det desto viktigere å jobbe seg opp gradvis. Med én gang endringer skjer i kroppen, vil den temporært kunne oppleves som ustabil kropp. Derfor vil en jobbe gradvis, slik at endringene kan komme i et passende tempo tilpasset deg. Jeg ville begynt med 30 sekunder pr dag i en ukes tid, for så å øke til 1 min hver dag i en uke eller to. Etter der kan du se om du kan øke ytterligere. Regn med at du til tider må gå ned i tid, for å føle at du gjør det trygt nok. Og kombiner dette sammen med en Iyengar yoga praksis, for å sikre de beste resultatene!

Fordeler med stillingen:

  • Roer ned kroppen og hodet.
  • Det er en inversjon/en opp/ned stilling, med alle de fordelene som hører til.
  • Er en fin strekk for rygg spesielt. Jeg vet at mange kiropraktorer gir slike øvelser til sine pasienter. Vi som driver med Iyengar yoga er vant med å gjøre disse stillingene ofte og lenge.
  • Dette er en fin stilling for nakken også. Beveg litt på hodet i stillingen i starten, slik at du ser at du ikke anspenner nakken (for det kan forekomme, pga uvant posisjon). Her får nakken henge fritt –det er bra for nakken!
  • I denne stillingen får en mulighet til å jevne ut høyre og venstre side av ryggen. Det er fantastisk, og kan fort gi positive følger for ben, hofter, skuldre og nakke. Alt henger sammen.
  • Kan for flere være veldig bra for stress. Pass opp hvis du føler trykk i halsen eller hodet. Om dette vedvarer, gå ut av stillingen.
  • Husk: Dette er en variant av hodestående – kongen av yogastillinger. I disse variantene har mange anledning til å henge mye lenger enn de klarer å stå på hodet. Derfor blir effekten større.

Enjoy!

 

Bildene er tatt i våre lokaler på Hillevågsveien. Velkommen til oss!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*