Hold deg stabil med disse enkle tipsene!

Vi føler oss av og til ustabile. Kanskje på grunn av jobbsituasjon, venner, familie, men det kan også være andre faktorer.

Dette kan være Vata ubalanse, som det kalles i Ayurveda. Dette er den vanligste ubalansen vi kan ha, Pitta og Kapha ubalanser er ikke like lette å få.

Høst og tidlig vinter er Vata-sesongen. Det betyr at vi er enda mer eksponert for å få Vata ubalanse.  regnbue-1

Typiske tegn på Vata ubalanse er når man er bekymret, nervøs, engstelig og vinglete.

Dette er altså typiske eksempler på en stresset person.

Vata ubalanse kan komme når man lever i en stresset situasjon over tid. Har du Vata som din konstitusjon, så er det stor sannsynlighet for at du vil få Vata ubalanse en elle mange ganger i løpet av livet ditt. Du kan også få denne ubalansen om du er Pitta eller Kapha – eller en av kombinasjonene, hvis du har utsatt deg for miljø som har gitt deg Vata ubalanse.

Jeg spurte Dr. Sachin M. Sarpotdar om han kunne gi noen generelle råd for å bli kvitt vata ubalanse. Han ga følgende punkter:

  • Abyanga: Dette kalles for egenmassasje «self-massage». Smør varm olje på hele kroppen minst en gang i uken. Du kan bruke sesamolje, kokosolje, olivenolje, annen massasjeolje du har. Det viktigste er at du smører inn kroppen med olje.
  • Smør regelmessig hode, hender og føtter med olje.
  • Meditér: En som er i Vata ubalanse vil ha problemer med å meditere, for tankene flyr. Gjør det enkelt: Fokuser på pusten. Dette roer deg ned.
  • Spis varm mat og drikk varm drikke. Unngå altså kald mat og kald drikke.
  • Ta steambad (hamam) en gang i uken
  • Drikk en kopp (80 ml) med varm helmelk, blandet med 1-2 ts ghee. Dette forebygger forstoppelse (som er vata), og det roer ned nervesystemet.

Jeg som Iyengaryoga lærer anbefaler også Iyengar yoga, da dette er veldig balanserende.

Lykke til!

PS en Vata person har ofte problemer med å være disiplinert. Hvis du er en av dem, vet du at du må minne deg ekstra på å følge disse rutinene.

Kommenter nedenfor med dine erfaringer!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*