Forstå hva du gjør og hva du spiser, og få enda mer energi!

ayurveda kurs mat 2

Hva gjør vi på et Ayurvedakurs? Forstå hva du gjør og hva du spiser, og få enda mer energi!

Det kan du lære på kurs hos oss. Se mer om kurset her

Jeg har med litt ujevne mellomrom hatt et kurs i Ayurveda på fire kvelder. Da får deltakerne mat når de kommer, og så går vi gjennom forskjellige tema innenfor Ayurveda.

 

Ayurveda betyr ”læren om å holde seg frisk”. Det er ikke ulikt gammel kunnskap om husmannskost her i landet, i tillegg til noen kjerringråd, samt sunn fornuft.

Ayurveda stammer fra India, og er en flere tusen års kunnskap. Det er en lære som fremhever det å holde seg frisk med det en har rundt seg, i det klimaet en lever, med de matvarene en har tilgjengelig, i den livssituasjonen en er. Svaret på alle problemer er altså ikke å reise til India for å studere yoga – om en trodde det. I tillegg er Ayrveda et stort system for bruk av eks urter, oljer, behandlinger, som Ayurvedaleger kan anbefale til de som måtte trenge det. Men: En sier i Ayurveda at

hvis en spiser hjemmelaget, frisk mat, så har en gjort 95% rett.

ayurveda mat kurs 1

En kan videre gjøre tiltak for enkeltpersoner, hvis de har spesifikke problemer eller utfordringer. Dette kan bli foreslått av en Ayurvedalege, men med kunnskap om temaet, kan en gjøre mange ting selv også.

Som eksempel, hva kan en gjøre om en ønsker å bli kvitt et tett bryst? Se her.

 

På Ayurvedakurset hos oss får deltakerne smake Ayurvedisk bra mat som både er lokal, og indisk. De lærer hva som er bra for hva, og hvordan man kan finne en måte å endre sine vaner på om det er nødvendig, basert på sin type.

Deltakerne lærer om hvordan en skal holde en bra forbrenning i kroppen, og alternative måter å detoxe kroppen – om det er nødvendig. Hvilke matvarer og vaner som er bra for oss, og hvilke som er veldig skadelige. Her er det litt ulikheter enn hva folk flest er klar over.

Det hele dreier seg om å finne ut hvilken type en er, og hvilke styrker og svakheter dette medfører. I Ayurveda deler en inn i fire doshas; Vata, Pitta og Kapha. Alle er en kombinasjon av disse, og alle er en unik kombinasjon av disse tre doshaene. Hvis en eksempelvis har mer av en dosha enn de to andre, vil en være ”Kapha-type” som eksempel.

 

På kurset lærer deltakerne om hvordan vurdere seg selv. Med å kjenne seg selv, kan en enklere få det bedre på jobb, i fritid, og med familie. En kan også vurdere om en har noen ubalanser som bør korrigeres.

I samtaler og diskusjoner kommer det frem masse spennende. Gjennom fire uker jobber vi gjennom de samme grunn-prinsippene, og en får dermed tid å la kunnskapen modne.

For meg som er kursholder er det kjempespennende å se hvordan informasjonen blir mottatt. Jeg er ferdig med ¾ av min Ayurveda-utdannelse, og har så mye å lære av alle diskusjonene.

”Jeg synes det var inspirerende å komme til lokaler med velduftende lukt. Å sette seg ned og spise sammen, bli kjent med andre. Uformell stemning, og veldig inspirerende. Det uformelle gir rom for læring. Jeg er inspirert, og har trygghet til å lære mer om Ayurveda.”

Lilian Knudsen

ayurvedakurs 1

Jeg tror at Ayurveda har så mye å tilby oss i dag, i den jungelen vi har i Norge med mat-trender, og i tillegg høy medisinering, som eksempel. Ayurveda er veldig fornuftig, og har veldig mange virkemiddel til bruk til forskjellige utfordringer.

Husmannskost, kjerringråd og sunn fornuft er altså de norske ordene, om det kan sammenlignes slik. Ikke spesielt trendy. Men kortreist mat er mer trendy, og det er det beste du kan spise i følge Ayurveda.

Det er flere artikler om Ayurveda på denne bloggen, håper du blir inspirert!

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*