Yoga. En mental trening eller en fysisk trening? Skal en bli en guru?

Den ”normale” historiske betydningen av yoga er en annen enn det som mange tenker med yoga i dag.

 

Hva tenker mange om yoga i dag?

 

En fysisk aktivitet som gjør at en føler seg vel, får bedre helse, tar bort stress, som igjen gjør at en takler sin eksisterende hverdag bedre.

 

Det er selvfølgelig mange andre oppfattelser av yoga, men jeg mener at dette kan summere oppfattelsen som er hos ganske mange prosent av yogautøverene i dag.

 

Hva er den historiske oppfattelsen av yoga?

 

Med det tenker jeg den oppfattelsen en ville fått om en hadde slått opp i et litt gammelt leksikon, for eksempel.

 

Da blir yoga relatert til

 

Yogier; mennesker som lever som asketer, ser utsultede ut, har overnaturlige evner, åndelige oppgaver, og som lever i fjellene i Himalaya.

 

Er det da feil å gjøre yoga til hensikt for velvære?

Hvis en går til filosofien, er ”den vestlige,moderne yogaen” i stor grad summert opp i de åtte stegene til frihet, i steg 3, 4 og 5. Disse kan oversettes til yogaøvelser, pusteøvelser og avspenning.

De åtte stegene er:

  1. Yama
  2. Niyama
  3. Asana
  4. Pranayama
  5. Pratyahara
  6. Dharna
  7. Dhyana
  8. Samadi

Se en lenger og fin forklaring på denne siden:

http://www.expressionsofspirit.com/yoga/eight-limbs.htm

Yogiene som det historisk blir referert til, har i større grad konsentrert seg om de siste stegene. Med alle de foregående stegene til grunn.

Er det da ok at vi i dag har gjort yoga til en slik kommersiell form?

Jeg mener at det er greit. De som er interessert, vil studere videre, se hvor det kommer fra. Når en gjør denne praksisen med disiplin, vil noe bli vekket i en.

Da jeg begynte med yoga, ble jeg umiddelbart interessert i hva som ligger bak, på grunn av effekten øvelsene hadde på kroppen og tankene mine. Så jeg har studert dette mer, og jeg praktiserer mer enn steg 3, 4 og 5.

Slik vil det være for mange. Hadde vi ikke hatt den ”kommersielle” presentasjonen, så hadde vi kanskje aldri blitt kjent med yoga i det hele tatt. Hadde ikke jeg sett den reklamebukken i Købmannergade i København i januar 1998, hadde jeg kanskje aldri begynt på yoga.

Jeg tror det er en del av vår tid; alt er mer tilgjengelig. Også yoga.

Det vil gjøre at noen vil fordype seg.

 

Er du interessert i å lære mer om yogaens hensikt, bakgrunn og historie?

Da trenger du kun en telefon, gå inn på i-books, og søk i vei. Anbefalte søkeord: Hinduism, Bhagvad Gita, Mahabharata, Ayurveda, Autobiography of a Yogi, Iyengar Yoga, The Yoga Sutra of Patanjali. DER er det mer å lære. På grunn av ny teknologi har vi mulighet til å få all denne klassiske, fantastiske litteraturen rett på skjermen eller i øret fra vår telefon.

 

Se det fantastiske bildet som Gøteborgs YogaCentrum publiserte på Instagram, en annonse fra 1951.

yogaannonsetidning 1951Fritt oversatt til norsk av meg.

”Yoga

I flere tusen år har yoga blitt holdt hemmelig av de filosofiske skolene i India. I dag kan den som vil tilegne seg yogakrefter. Yoga er den mest effektive metoden som noensinne har blitt oppfunnet når det gjelder å utvikle ”slumrande anlag”/å gå i dvale (?). Gjennom kroppslige øvelser og pusteøvelser blir en som et nytt menneske. Man får fysisk og psykisk kraft, skarpt minne, ”omdømmesforsmåga” og et klart logisk tankesett. Yoga gjør i dag sitt seierstog over hele verden. Tusentalls personer har yoga å takke for sin fremgang. Yoga anbefales av leger”

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*