Hvordan bli myk på kortest mulig tid?
VI FORETREKKER ALLE ENKLE LØSNINGER.
Her gjør jeg mitt beste for å forenkle så mye som mulig.
Hvis du følger samme disiplin som deltakerne på stive-kurset, vil også resultatet bli like godt. Det er også grunnen til at et slikt kurs ikke blir holdt på regulær basis. Fordi vi har timer hele uken!
Stive-kurset som ble avholdt på YogaYoga i januar 2014 var ment å være et eksempel på hva som kan skje når du gjør yoga. Se starten her. Se resultatet her.
Forskjell på stive-kurset i forhold til vanlige timer:
- Det ble mer ensidig undervisning enn på «vanlige timer».
- Deltakerne forpliktet seg til å gå alle gangene på forhånd. Hvis ikke mistet de plassen.
- Deltakerne betalte ekstra for å gå på dette kurset, fremfor vanlige timer.
Antagelser som kan gjøres ved et slikt kurs:
- Folk som allerede har gått på yoga, har mindre sannsynlighet for å komme «langt» fordi de har allerede blitt mer myke opp til en viss grense.
- Folk som er godt trent vil gjerne bli mykere fortere, fordi de har allerede god sirkulasjon i muskulatur.
- Folk som er godt trent, er ekstra stive og sterke, derfor vil det gå senere å bli myk.
Svar på antagelser:
Ingen av antagelsene holder mål. Fordi det er flere faktorer som avgjør dine resultater:
Motivasjon
Hvor langt er du villig til å strekke deg for å få resultater?
Disiplin
Klarer du å gjennomføre målet du har satt deg? Å komme regelmessig?
Fokus
Klarer du å følge med på hva yogalæreren sier? Mange blir overrasket når de kommer til oss – at de må tenke så mye. Yogaen vår er ikke vanlig trening!
Frykt
Hvor mye styrer frykten deg? Lar du tanker som «muskelen kommer til å ryke» dominere fremfor «pust rolig gjennom nesen»? ALLE møter frykten når de gjør denne type yoga!
«Honeymoon-phase»
I «Yoga Sutras av Patanjali» omtales starten av en yogapraksis som «honeymoon-phase». Fremgangen er stor, det er gøy. Men, fortsetter du etter «honeymoon-phase», når progresjonen blir mindre, eller til og med stagnerer for en periode?
Født sånn – blitt sånn?
Noen har en mykere kropp, med mykere muskulatur. Noen har en hardere og stivere kropp. Noen har en mer muskulær kropp. Dette er vi født med. I tillegg har vi faktoren trening: Noen trener ingenting, andre trener ofte. Noen treningstyper kan gjøre folk mer stive enn andre, spesielt hvis en trener ensidig. Her vil jeg ikke si hva som er best eller verst, for det avhenger av kroppstype, mengde trening osv. Men jeg kan si for meg selv, at jeg har tatt skade av store mengder trening; løping, styrketrening, håndball og ski pakket slagskader og strekkskader inn i hverandre i en stor «pakke». Det var gøy så lenge det varte, men da jeg var 20, hadde jeg knær og ankler som ikke tålte mer av den typen trening. Jeg trente 20-25 timer i uken.
Skader
Hvis du har skader, skal de tas hensyn til. Det kan være at progresjonen går saktere, men ikke nødvendigvis. Du trenger tålmodighet for skaden. Og det er bra om du har interesse for hvordan du kan løse skaden – at det blir et kjekt prosjekt. Gevinsten er at skadene kan minimeres, eller forsvinne helt. Selv om du kanskje ikke blir like myk like fort.
Deltakerne på kurset – og på alle andre timer, kan helt sikkert kjenne seg igjen i flere av disse faktorene.
Husk: Målet er at din egen helse skal bli bedre. Ingen grunn til å sammenligne seg med naboen!
Men, se tilbakemeldingene de stive ga etter halvgått kurs. Yoga gir energi!
Klarer DU å følge retningslinjer til deltakerne på stive-kurset?
- Du må komme to ganger i uken for å vente stor fremgang, gjerne mer om du er mer viderekommende.
- Du skal ikke komme ut av stillinger før yogalæreren sier det (dvs også ikke før noen andre)
- Du skal stole på yogalæreren
- Du har ikke lov å argumentere når du er i en stilling. Det gjør du mellom stillingene (eks. jamen…)
- Yogalærer vil hele tiden følge deg opp. Du må stole på at justeringer som blir gitt deg (muntlige og fysiske) virker. Du må prøve dem ut før du gir tilbakemelding. Du blir fulgt opp.
- Yogalærer vet ikke alt om eventuelle skader du har, men kan se hvilke justeringer som trengs å gjøres i hver enkelt stilling. Dette vil bedre skadene dine. Dette må du stole på.
- Hvis du gjør andre aktiviteter, som løping, sykling etc, må du være innstilt på å trappe ned dette i en periode du ønsker fremgang i yogaen. Hvis ikke kan resultatet bli dårligere, samt risikoen for skader større.
- Din disiplin avgjør resultatene.
- Din motivasjon avgjør resultatene.
Hypotesen ble testet parallelt. Ragnhild Auglend fikk ikke plass på kurset. Hun godtok samme kriterier som «de stive», deltok på «vanlige» timer to ganger i uken. Her er resultatet:
Hvis dette inspirerte deg, er det supert!
Er du fremdeles skeptisk? Si fra til yogalærer at du ønsker samme prosjekt, og at du skal følge alle retningslinjene. Gå til den yogalæren to ganger i uken i tre uker. Denne yogalæreren vil da følge deg ekstra opp.
Har du ikke lyst til å ta så hardt i?
Helt supert. Våre timer er tilpasset i forhold til hver enkels motivasjon og utgangspunkt. Gå på rett time for deg, så ofte det passer deg!
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!