Den ekte yogini

På tirsdagen hadde vi et foredrag om yoginier i indisk kunst.

Alle indiske guder er også de fremste yogier. I dette foredraget ble det fokusert på yoginier.

Mange som gjør yoga i dag kaller seg for yogier (menn) eller yoginier (damer). Jeg er selv tilbakeholden med å bruke disse ordene, fordi jeg lærte en gang at det kan oppfattes som respektløs i forhold til meningen av ordet.

I dag lærte jeg mer hvorfor. yogini-3

I årene 800-1100 er det spor etter yoginier i India. Yoginier var en spesiell kult på 64 kvinner. Disse kvinnene hadde overnaturlige evner, som hvit og svart magi, kunne helbrede, hadde stor kunnskap, visdom, og kraft.

Yoginiene fra dette tidsrommet er alltid vist med flotte former. (sjekk bildet…) Ofte er hodet erstattet med et dyrehode, som også er tilfelle for flere av de indiske guder.

Det har blitt laget templer for dem. Disse er sirkulære, med plass til 64 yoginier i denne sirkelen. I mange templer har yoginiene blitt stjålet, men strukturen står tilbake.

Etter 1100-tallet gikk India inn i en ny tid. De ble angrepet av ytre fiender, og tilbedelsen av yoginier forsvant mer eller mindre. Senere kom yoginier tilbake i kunsten. Da med klær, og det var som regel natt eller kveld i situasjonene de ble malt. Med vennligsinnede dyr rundt seg, der yoginien hjalp noen som hadde oppsøkt henne. Muligens fordi det ikke var anerkjent å oppsøke en yogini, eller at de oppsøkte av en hemmelig årsak.

Foredragsholderen sa det også var merkbart at yoginier ofte var avbildet under et tre, med en disse/huske. Denne dissen/husken hadde gjerne et teppe på, og foredragsholderen sammenlignet det med pelvic swing, det samme som vi i Iyengar yoga bruker for å gjøre en rekke stillinger, spesielt opp-ned stillinger. Morsomt.

Foredragsholderen fortalte også at i dag var det vanlig for folk å ha kontakt med en yogini, hun viste til blant annet forskjellige Indiske politikere som hadde en yogini i sin gruppe.

 

Hun avsluttet med dette gamle sitatet. Som viser at den indiske kulturen har en stor respekt for kvinners kraft:

 

«Whether fierce or gentle, terrible to behold, all-powerful,

Residing in the sky, on earth or in the vastness of space,

May these Yoginis be well-disposed towards me.”

 

Noe helt annet:

Noen av deltakerne hadde vært på fotballkamp her, Pune mot Mumbai, skikkelig viktig kamp. Det var visst første gang Pune vant. Da de hadde scoret, ble folk helt ville, og det var fyrverker. Men stemningen toppet alt da en Bollywood stjerne entret banen. Slik kan det også gjøres på fotballkamp.J De som hadde gått på kampen var i hvert fall totalt utslitt etter opplevelsen. Om det er fordi det er noen sarte yogafolk, eller kultursjokket, vet jeg ikke. Det hadde i hvert fall vært tidenes opplevelse.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*