Tapas – det du gjør- ikke den du spiser

«To know who you really are, you do not have to add anything; You just have to remove things» pinch_bks

BKS Iyengar

Det blir ofte snakket om Tapas i Iyengar yoga.

I Iyengar yoga bruker lærerne ordet ofte for at elevene skal ha mer utholdenhet, og strekke seg lenger med mer disiplin. Gjerne i en stilling som er krevende fysisk og/eller psykisk. Men, det er altså en større forklaring som ligger bak ordet; som læreren selvsagt er fullt klar over.

Tapas er å jobbe for å oppnå et gitt mål i livet:

«Tapas is a burning effort under all circumstances to achieve a definite goal in life…. The whole science of character building may be regarded as a practice of tapas»

Light on yoga av BKS Iyengar

Tapas er å jobbe. Da brenner vi av grumset i oss, «impurities», og er et vidt begrep. For å brenne av grumset, kreves hardt arbeid over tid. Dette kan gjøres gjennom yoga, kosthold, vaner etc. Kan på noen måter sammenlignes med en usunn person som skal bli sunn, men det går lenger.

Tapas deles opp i tre: Kropp, tale og sinn. For å bygge sin karakter, og bli den man egentlig er, må en gjøre følgende, i følge Light on Yoga:

Kropp:

Å utøve ikke-vold og måtehold.

Tale:

Å snakke fint om andre, å si sannheten selv om det kan ha negative konsekvenser for seg selv, og å bruke ord som ikke er nedsettende om Gud (Den guden man har).

Sinnet:

Å trene seg opp slik at en er stabil og balansert i både sorg og glede.

Når vi snakker om Tapas, så brenner vi altså av grums. Og vi lærer å se hvem vi egentlig er. MEN det er hardt arbeid å følge dette. Lettere sagt enn gjort 🙂

Merk at en kan kjenne igjen disse elementene både i selvledelse, ledelse, selvutvikling og religion. Men dette er altså yoga, flere tusen år gammel filosofi.

«Union of a clear head and a pure heart is yoga. Life means to be alive. Problems will always be there»

BKS Iyengar

Dette er gjengitt fra deler av et foredrag av Abhijata mandag 1. desember 2014 i Pune, India.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*