«It is like learning a blessing»

I går fikk vi en presentasjon fra en som vanskelig kan sammenlignes i skadeomfang.

Mark Zambon fra US Marines kom opp på scenen med proteser på begge beinene. Han mistet begge beinene i kamp i Afghanistan. Han sa at Iyengar Yoga var en del av tilbudet på Naval Medical Centre i San Diego:

«Yoga, unlike anything else, has helped me cultivate my physical health”.

I går var det altså et foredrag om Iyengar yoga og skader.

Dette er jo noe vi er veldig opptatt av i Iyengar yoga; når en nybegynner kommer på time hos oss, skal det være helt trygt hvis personen harus-marines_1 en skade (personen skal selvsagt informere om den). Men Iyengar yoga går mye lenger enn dette. Noen kan ikke gå på vanlige klasser på grunn av mer omfattende skader/helseproblemer, og da er det et stort felt av kunnskap som ligger i dette systemet. Man trenger imidlertid veldig høy sertifisering, mange års erfaring og spesifikk opplæring som Iyengar lærer om man skal gå inn på dette feltet. Ikke ulikt andre yrkesgrupper, når en skal spesialisere seg.

Tidligere, i kamp (eller kall det gjerne jobbsammenheng), hadde han mistet fingertuppene på flere fingre på venstre hånd. Det var først da han ble oppmerksom på sammenhengen i kroppen; da han skulle bruke tastatur etterpå, merket han at høyre hånd ble sterkt påvirket av at venstre hånd var skadet.

Da han mistet benene, hadde han allerede forstått denne sammenhengen; men stod overfor en mye større utfordring. Han opplevde at hele kroppen kom ut av balanse, da deler av kroppen forsvant. Imidlertid, etter 8 måneders rehabilitering besteg han Kilimanjaro.

Han var tidligere bombeekspert i marinen. Han hadde arbeidsoppgaver midt i krigssonen, og var fullstendig avhengig av å stole på at hans kollegaer beskyttet han mens han jobbet med sitt.

Det fokuset som krevdes av hans jobb i de situasjonene, fant han for første gang igjen i sin første Iyengar yoga klasse.

“Learning yoga is like learning a blessing”.

Og det er jo det som er Iyengar yoga: Evnen til å konsentrere seg mens flere og flere elementer blir introdusert. Om ikke i like dramatisk skala, men denne evnen kan brukes i enhver sammenheng.

Siden vi ikke får lov til å ta bilder under sesjonene, var det flaks at han var i avisen i dag, slik at jeg kan vise bilde av han.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*