Sarvangasana, skulderstående. Med stol.

Moren av alle yogastillinger.

En fantastisk stilling med fantastisk virkning.

 

Som jeg har sagt tidligere, er en av de store styrkene med Iyengar yoga, sammenlignet med alt annet jeg vet om, hvordan en kan restituere kroppen sin med noen yogaøvelser. Denne varianten av Sarvangasana er også typisk Iyengar yoga – den er mer tilgjengelig for flere folk, sammenlignet med den klasssiske stillingen. Slik at flere folk kan få oppleve den fantastiske effekten.

 

Sarvangasana, skulderstående, er nok den mest kjente stillingen for å stresse ned, og å balansere en praksis. I Iyengar yoga har vi mange varianter av stillingene, og her viser jeg en variant av Sarvangasana på stol.

 

Sarvangasana blir også kalt for moren av alle yogastillinger, som Sirsasana (hodestående) blir kalt for kongen av yogastillinger.

 

Hvordan gjøre stillingen:

 

Sett opp utstyr som på bildet. Utstyret trenger ikke være helt likt som på bildet, men omtrent i samme proporsjoner/volum.

 

Sett deg på stolen, med knærne over stolryggen. Legg overkroppen bakover – her henger du på plass med at du har bøyde knær over stolryggen. Legg skuldrene på bolsteren, og ta hendene dine på de bakerste stolbenene – armene skal være på innsiden av de fremre stolbenene. Etter et par ganger er du proff på dette, i starten kan du risikere å styre litt med å finne den perfekte lengden fra bolsteren til stolen. Men det læres fort – for de fleste.

 

Nå ligger du med bakhodet på yogamatten, skuldrene på bolsteren, og baken på stolplaten. Mesteparten av vekten din er på skuldrene og baken. Det er ikke mye vekt på bakhodet.

 

I stillingen:

 

  • Ta det helt med ro – stillingen i seg selv gjør jobben

 

På bildet er varianten med ben rett opp mot taket. En kan også hvile strake ben mot stolryggen. Litt mer krevende. En kan også hvile fotsålene på stolryggen, slik at knærne faller ut til hver side i badha konasana. Bruk mest tid på de to første alternativene, om du ønsker å gjøre alle disse tre alternativene i en serie.

 

Når du skal ut av stillingen, sklir du ut av stillingen ved å følge tyngdekraften. Løft opp hodet når du sklir ned, slik at baken ender på bolsteren, leggene på stolplaten, og du ligger behagelig med hode og skuldre på matten. Bli liggende helt stille noen minutter, for å la nakken ”falle til ro”

 

Vanskelighetsgrad:

lett middels vanskelig

 

Alt gjøres på eget ansvar.

Hvor lenge skal du stå i stillingen?

Alt fra noen sekunder til 15 minutter. Bygg opp gradvis, denne stillingen er effektiv!

 

Fordeler med stillingen:

  • Roer ned kroppen og hodet
  • Det er en inversjon/en opp/ned stilling, med alle de fordelene som hører til.
  • Er en fin strekk for rygg og nakke, om en har oppsett som passer for seg.
  • Kan for flere være veldig bra for stress. Pass opp hvis du føler trykk i halsen. Om dette vedvarer, gå ut av stillingen.

 

Når en gjør Sarvangasana på stol, er stillingen ganske annerledes enn klassisk Sarvangasana, og den er enda mer ment som en restituerende stilling. Dvs den virker enda bedre for stress, enn den klassiske Sarvangasana. For de fleste. Denne varianten passer også bedre for de som er for stive i skuldre/rygg til å gjøre Sarvangasana. Med andre ord en gavepakke – en kan få god effekt av en variant av en stilling som egentlig ikke er mulig å gjøre for alle. Dette er typisk Iyengar yoga.

 

Enjoy!

 

Bildet er tatt i våre lokaler på Løkkeveien. Velkommen til oss!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*