Muslibarer

Fantastisk som mellommåltid eller snacks, og enda bedre som turmat. Det er også et fint innslag som julekake om du ønsker alternativer til de “vanlige”.

I fjor vinterferien var vi på en skitur på 4-5 mil, 900 høydemeter. Det var for kaldt til å sitte ned og nyte noe matpakke, så da spiste vi nesten bare disse barene. Med sjokoladetrekk.

Disse er fantastisk gode synes jeg, og søte selv om de er helt uten sukker og honning. Selv om de lages uten sjokoladetrekk.

Honning er noe av det beste man kan spise, men i Ayurveda sier en at en ikke ønsker å varme opp honningen. I oppskrifter på Muslibarer som jeg har sett, er det oftest honning i. Det er det ikke i denne oppskriften.

Her er det utvannede aprikoser eller dadler som er most som er den søte basen. I tillegg er det rosiner i, så det blir nok søtt.

Jeg har alltid likt muslibarer, og har lenge vært på utkikk etter en oppskrift som er lett å lage, og at det ikke grenser over til å bli kake. For de sunne mellommåltidene.

Utganspunktet til oppskriften fikk jeg i et hefte jeg lånte, fra Sana Bonana, og de er ment å stekes i dehydrator, slik at det blir raw food. Har en ikke dehydrator, kan en bruke stekeovn, og en kan egentlig velge litt selv  hvilken temperatur en steker på.

Ingredienser:

4 dl havregryn (små)

200 gram aprikos og/eller dadler. Jeg bruker oftest aprikos.

4 dl rosiner

2 dl gresskarkjerner

1 dl linfrø

1 dl mandler

1 dl hasselnøtter

2 dl store havregryn

1 ts kardemomme

Bløtlegg de små havregrynene og aprikosene/dadlene. Gjerne over natten. Dette er strengt tatt ikke nødvendig for havregrynene. Aprikosene/dadlene kan bli fortere ferdige med at du heller kokende vann over dem, og lar dem stå i en time eller mer.

Sil bort mesteparten av væsken til aprikosene. Behold den gjerne hvis du trenger å justere væskemengden.

Blend aprikosene i en blender, eller med en stavmikser. Tilsett mer væske om du trenger. Sil av væsken til havregrynene, og bland havregrynene med aprikosen. Tilsett resten av ingrediensene. Om det er litt løs masse, kan en la den stå og svelle litt, eller tilsette eks mer havregryn. Er massen tørr, tilsetter en mer av aprikosvannet.

Massen skal være slik at du kan forme den til kaker eller barer. Bruk skje og en slikkepott for eksempel. Disse skal kun tørke i ovnen, så de vil ikke vokse, de vil krympe litt.

Det er her du bestemmer om dette er småkaker, muslibarer, store kaker etc.

Sett i ovnen, stek på alt du ønsker fra 150 grader og nedover. Jo høyere temperatur, jo tørrere utpå, og bløtere kjerne. Jo lavere temperatur, jo tørrere blir barene/kakene. Jo tørrere, jo lenger holdbarhet.

Jeg begynner gjerne med 120 grader i 30 minutt, så setter jeg ned til 60-70 grader og lar det stå i ovnen over natten. Noen ganger tar jeg de over på rist istedenfor bakepapir, så tørker de nok litt fortere, men da blir de kanskje mer ujevne i formen.

Undersiden kan dyppes i mørk sjokolade om en ønsker. Det er kjempegodt. Jeg brukte 200 gram sjokolade. Dyppet bunnen i sjokolade, satt på bakepapir til tørking. Resten av sjokoladen helte jeg over kakene etterpå.

Jeg har laget kakene/barene i flere forskjellige størrelser og former, og med forskjellige typer aprikoser og miks aprikoser/dadler. Jeg liker alle, har ikke noen favoritter.

Og nå skal jeg lage dem før jeg skal gå over noe av Hardangervidda.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*