«Nå skal vi si velkommen til Patanjali og gudene»
I dag var første dagen av et 10 dager langt kurs med Geeta Iyengar, eller Geetaji som hun også kalles.
1200 stykker fra hele verden samlet, bildet er fra en time før start, det hadde så vidt begynt å fylle seg opp.
Stemningen var nesten religiøs før Geeta kom i salen, mitt inntrykk var at forventningene var høye for hele gruppen. Jeg tenkte faktisk at «wow, slik føles det sikkert for folk som er med i en eller annen menighet, når de venter på ‘den store predikanten’».
Geeta landet det i hvert fall veldig fint, så det ble ingen vekkelsessamling. Hun sa at «Nå skal vi si velkommen til Patanjali og gudene, og etterpå skal jeg kanskje si velkommen til dere», mens hun flirte. God start.
En start på et kurs er jo legge kursen for det som kommer. I dag sa hun:
“Everybody want to just learn, and rush. It is in the society today, but it is incorrect”
Dette er jo også en av essensene med Iyengar yoga. Her får en ting gradvis. Kroppen og hodet skal bli klar i den rette rekkefølgen. Hvis ikke gjør ikke yogaen den rette jobben. Vi må lære. Så må vi PRAKTISERE. Ikke rushe med å lære og lære og lære.
I Iyengar yoga så er målet at en skal bli stabil og lett (til sinns). Da kan en ikke bare lære hva en skal gjøre. En må praktisere det en har lært. Etter hvert, kan en avansere inn i mer dypere praksiser. Og ja, det trengs tålmodighet å komme der. Men den tålmodige får virkelig igjen for jobben!
Videre sier hun at Pranayama, dvs pusteøvelser må ikke gjøres før vi mestrer stående stillinger. For å gjøre pusteøvelser er det essensielt at vi har en lett kropp (lightness in our body).
Dette er også det vi lærer som Iyengar yoga lærere. En skal gjøre seg klar til pusteøvelser med fysiske øvelser – asanas. Å gjøre pusteøvelser med en «tung» kropp har ingen hensikt.
Til noe helt annet:
I dag har jeg snakket med folk fra UK, New Zealand, USA, Ukraina og Israel. Mannen fra Israel, Idan Meir har vært aktiv i organisasjonen Combats for Peace Israel – Palestine. Jeg har aldri hørt om denne organisasjonen, men jeg ble imponert! Sjekk nettsiden deres! DET er yoga i praksis! Nå lever han i «frivillig eksil» i Irland som han kaller det, der han blant annet har laget teateret «Bassam the show» (kan søkes opp på FB for de som ikke har ultratreig nettforbindelse). Ikke bare var han kjent med Norges fredsarbeid, i tillegg var hans favoritt Henrik Ibsen, så i dag var det kjekt å være en nordmann som i sin tid har skrevet særoppgave om Henrik Ibsens kvinner.
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!