Tøkede mandler og tørkede epler.

Til helgen er det julemarked med Steinerskolen i Stavanger.  tørkede-mandler-1 Vi leverer alltid vare til delikatessen. I år har jeg fått låne en dehydrator av Kjellaug, min snille yogaelev og venn. Vi to har snakket så mye om mat, at hun sa at jeg måtte låne denne dehydratoren. Så nå har jeg prøvd meg på de enkleste tingene i dehydrator; nøtter, mandler, eple og grønnkål.

Til julemarkedet i år leverer vi blant annet mandler og epler. Begge deler ble kjempegodt, og vi har laget i mange forskjellige smaker. Kjempegod snacks, og det kan brukes som del av mye forskjellig mat. På salat, del av alle slags retter, i müsli, til frokost osv.

Dette er perfekte julepresanger også. Jeg liker best julepresanger som kan spises eller drikkes.

Når mat er tørket i dehydrator, så kan det også kalles Raw Food, om temperaturen ikke overskrider 49 grader (Wikipedia).

Alt dette kan også lages i stekeovn, på svak varme.

 

Tørkede mandler

Fremgangsmåte:

Mandlene ble lagt i vann over natten. Dette gjør at mandlene blir lettere fordøyelige, og de blir mer saftige- selv om de blir tørket etterpå.

Deretter ble det tilsatt smaker (se under), som «marinerte» i 10 min-1 time. Rør rundt et par ganger, slik at det får blandet seg godt. Mengden smak avhenger av hvor mye smak du ønsker på mandlene, men en kan gjerne ta i litt, for det forsvinner litt smak i tørkingen.

Vi tørker da maten på lavere varme, over lenger tid i dehydrator. Jeg har tørket mandlene i 8-15 timer på ca 50 grader.

I stekeovn kan du tørke på mellom 70 og 150 grader- jo varmere – jo kortere tid, og jo «ristet». Da kan de tørke mellom 15 min (Høyere temperatur) og 45 min (lavere temperatur). Juster også for hvor mye mandler du har, kanskje du må omplassere litt på mandlene underveis.

Pakk mandlene i noe tett, slik at de holder seg lenge.

 

Smaksvarianter

Vi har tilsatt forskjellige smaker på mandlene, og vi fant ut at vi skulle gi de forskjellige smakene terningkast. De som var med i testen var August (12 år), Mikkel (6 år) og meg.

Her er smakene vi brukte på ca 250 g mandler på hver av smakene:

 

Lime og salt

Saften og skall fra 1 lime og ½ ss salt.

Terningkast:

August: 5

Mikkel: 3

Bodil: 5

 

Sitron, ingefær og salt

Skall av 1 sitron, saft av ½ sitron, ca 4 cm ingefær revet og ½ ss salt

Terningkast:

August: 5

Mikkel: 3

Bodil: 5

 

 

Madras Curry

Et par spiseskjeer vann, samt 1 ss Madras Curry blanding. Her er det forskjell i styrke på blandingene, så smak deg frem.

Terningkast:

August: 5

Mikkel: 1

Bodil: 4

 

Chilli mix           

Et par spiseskjeer vann, samt tre ss chilli mix (Saga sin blanding). Smak deg frem til styrke.

Terningkast:

August: 6

Mikkel: 1

Bodil: 5

 

Rub-a-dub mix

Et par spiseskjeer vann, samt tre ss mix (ASA Spices i Madhallene KBH sin blanding – det finnes mange lignende, som bbq, grill osv).

Terningkast:

August: 4

Mikkel: 1

Bodil: 4

 

Chilli og salt

En liten ts chilli (veldig sterk type) og ½ ss salt.

Terningkast:

August: 5

Mikkel: 1

Bodil: 5

 

Julekrydder

Et par spiseskjeer vann, 1 ss blanding av ½ ts tørket nellilk, 1 ts tørket ingefær, 1 ts tørket kanel.

Terningkast:

August: 2

Mikkel: 1

Bodil: 3

 

 

..og her er det jo uendelig hva en kan blande sammen selv. I vår familie kan det være greit å ha flere smaker slik at alle liker noe – samtidig kan en ikke forvente at alle i familien liker tørkede mandler, som hos oss J

 

Tørkede epleskiver epleskiver1

Fremgangsmåte:

Vi brukte en mandolin til å dele opp epleskivene med. Kjøpt på Traktøren til litt over 200 kr. Vel verdt pengene, for da får en enkelt tynne skiver med eple. Eplene må ligge ved siden av hverandre på stekebrett, tett i tett, slik at du får plass til flest mulig.

Vi laget to runder med epleskiver i dehydrator. De første i ca 8 timer på ca 50 grader, de siste ca 20 timer på ca 50 grader.

I stekeovn kan en ta utgangspunkt i 1/2- til 1 time på ca 100 grader.

Du må selv justere til ønsket tid. Det er umulig å si hvor lenge de skal tørkes siden det kommer an på eplene, tykkelsen på skivene, og hvor tørre du vil ha dem. Her ble det altså en runde der eplene enda er litt myke, de andre eplene er som chips. Like godt begge deler.

Du ser selv hvor sprø du ønsker dem – sprø epler blir naturligvis også mindre i størrelse siden mesteparten av et eple består av væske.

Pakk eplene i noe tett, slik at de holder seg lenge.

Smaksvarianter

Vi laget epler både «naturell», samt med kanel, julekrydder (nellik, kanel og ingefær), og ingefær. Da strødde vi krydderet over med en liten sil før eplene gikk inn i dehydratoren. Her er det jo bare å finne på smaksvarianter selv. Jeg synes alle ble gode.

Vi laget av vinterepler fra Fister, av epler fra et epletre i en hage i Stavanger, alle fra foreldre i 5. klasse på Steinerskolen. Kjekt 🙂

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*