Spis de seks forskjellige smakene hver dag!

Mat er en av de få elementene i livet vårt som vi har kontroll over. Vi kan selv bestemme hva vi putter i oss. basilikum-1

Alt i verden består av de fem elementene: vann, jord, luft, eter og ild.

I kroppen beskriver vi elementene gjennom doshas; Vata, Pitta og Kapha.

I maten beskriver vi elementene gjennom de seks smakene; søt, sur, bitter, salt, astringent/sammentrekkende, og sterk/pungent (oversettelsen på astringent og pungent er ikke helt dekkende; vi har ikke et tilsvarende norsk ord).

 

Søt

Søt mat er sødmen i fett, kjøtt, korn, grønnsaker med stivelse (eks poteter, mais), frukt, melk, linser og nøtter.

Hovedvekten av maten vår er i denne kategorien. Å spise dette i balansert mengde styrker vårt immunsystem. Denne maten «jorder» oss, og gjør oss rolige og lykkelige. Dette er super mat for vata, bra for pitta. Kapha skal være mer forsiktig med denne maten, da de deler disse (fantastiske) kvalitetene. Får man for mye søt mat, kan man bli tung, stor, oppblåst og produsere mye slim, som forkjølelse osv.

 

Sur

Sur mat er eddik, tomater, yoghurt, gule oster, alkohol, sure agurker og sure frukter.

 

Bitter

Bitter finner vi i mange urter, grønne grønnsaker, og noen frukter, som grapefrukt, koffein, og krydder som gurkemeie og fengureek – oversett

 

Salt

Salt finner vi i havsalt og fjellsalt, sjøgress og soyasaus. Ayurveda anbefaler fjellsalt. Himalayasalt selges på de fleste helsekost og økologiske butikker.

 

Astringent/sammentrekkende

Astringent finner vi i tanniner, som for eksempel te og rødvin, i mange grønne grønnsaker, som brokkoli, artisjokker, asparges. Blomkål har også samme kvalitet. Tranebær, granatepler, pærer, epler, linser og bønner har noen av disse kvalitetene.

 

Pungent/sterk

Rå løk og hvitløk, chilli, ingefær, reddiker, ruccola og sterke krydder har disse kvalitetene.

 

Når vi er sultne, forteller kroppen vår at vi trenger næring. Problemet er bare at de fleste av oss egentlig ikke vet hva vi trenger.

 

Å inkludere alle seks smakene daglig, og spise variert, forsikrer oss at kroppen får de næringsstoffene den trenger.

Alvorlig sykdom kommer ikke over natten, i Ayurveda mener de at alvorlig sykdom kommer av å spise feil mat for din kropp, dag inn og dag ut, år inn og år ut. De fleste av oss kommer inn i et spisemønster. Og er dette et mønster som ikke er optimalt for deg, så vil du ha en risiko for å komme i ubalanse.

Det er i hvert fall sikkert at det er mange i Norge som er i ubalanse med kostholdet i dag. Dette bør tas alvorlig!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*