Lyst speltbrød med rug

Ingredienser: spelt-rug-fin

1,2 l vann

½ pk gjær

400 g fint rugmel

1 kg fint speltmel

2 dl gresskarfrø

1,5 ss valgfritt sukker

1 ss salt

 

Fremgangsmåte:

Varm vann til 37 grader. Løs opp gjær i litt av vannet. Tilsett resten av vannet. Tilsett alt det tørre, men la det være noe lyst speltmel igjen i tilfelle det ikke trengs. Speltmel varierer litt i volum og fuktighet.

 

Alternativ med lite gjær:

Vi hadde et barn som ikke tålte gjær. Da laget vi en fordeig, med 15 gram gjær på en porsjon. Vi var heldige at han tålte dette, siden noen ikke tåler noe gjær i det hele tatt.

Vi blandet gjæren med litt kaldt vann, og det fikk stå over natten, eller min 5 timer. Deretter ble resten av vann tilsatt (37 grader) og det tørre. Omtrent samme hevetid.

 

Elt brøddeigen i en kjøkkenmaskin i ca 15 min.

Fordel så deigen i 4 brødformer (eller 3 om du har store former). Strø litt mel på toppen, legg håndkle over, og la heve i ca en time.

 

Stek på ca 200 grader i ca 50-60 min. Bank på brødet, du vil høre en «hul» lyd fra brødet når det er ferdig.

 

Denne oppskriften er tilpasset vår kjøkkenmaskin, en Kitchen Aid. Den klarer max 1,2 liter væske, og det gir fire brød.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*