Indisk suppe – dal med tomat og aubergin

dal-m-gronnsaker-1Kjempeenkel og kjempebillig middag. Den største utfordringen er å ha alle krydder i hus, men når det er gjort, så holder pakkene ganske lenge.

Dal finnes i uendelige varianter, og er en av de mest brukte rettene i India tror jeg. Ofte er dal en del av et større måltid, ofte serveres den kun med ris.

Her har jeg grønnsaker i dal-en, så den blir en rett i seg selv. Du kan også ha ris til den, da blir det blir et annet måltid, fremdeles kjempegodt. Da blir retten en variant av Kicheri. Kicheri er ifølge Ayurveda en av de mest optimale middagene.

Ayurveda sier det er bra når mat kokes lenge sammen, da blir retten «one pot wonder».

Mangler du noen krydder – da dropper du dem bare. Det er en rekke forskjellige varianter av krydder i en dal, så ta det du har.


Dette er nok til ca fire personer.

 

Ingredienser:
2 dl røde halve linser (red split lentils står det på pakken)

1,5 l vann

½ ts gurkemeie

2 laubærblad

2 små løk

2 fedd hvitløk

1 ss hakket ingefær

2 gulrøtter i biter

2 poteter i terninger

1 aubergin i terninger

 

Kryddermiks:

2-4 ts ghee eller olje

¼ ts asafoetida (kan sløyfes)

½ ts spisskummen (cumin seeds)

1 ts sennepsfrø

½ ts koriander pulver

1 ts fennikkel pulver

¼ ts chillipulver (kan sløyfes)

Frisk koriander eller persille og sitron til servering.

 

 

Fremgangsmåte:

Skyll linsene noen runder i kaldt vann. Kok opp i vannet. Tilsett gurkemeie og laubærblad. La koke i ca ½ t. Tilsett grønnsakene. La koke en stund, mellom 15 min til over en time – det som passer for deg.

Før servering: Varm opp ghee/olje i en egen gryte. Tilsett asafoetida (om du har det), la steke i 5-10 sek. Tilsett spisskummen og sennepsfrø, la steke til det blir aromatisk, og sennepsfrøene popper. Tilsett koriander og fenikkel. Hell dette over i suppen. NB det kan sprute litt siden oljen er mye varmere enn suppen. Hell litt suppe oppi kryddergryten for å få ut alle restene, for så å tilsette i suppen igjen. NB gryten er fremdeles varm, så her kan det også frese litt. Vær forsiktig.

Tilsett mer vann om du ønsker tynnere konsistens.

Server med hakket frisk koriander eller hakket persille, samt sitron som en skviser over i ønsket mengde.

Spises med ris om ønskelig. Er også perfekt dagen etterpå.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*