Vegetarburger – hva gjør den god?

Jeg har i mange år hatt lyst til å bli flink til å lage vegetarburgere. Jeg har prøvd masse forskjellig, og synes det har blitt forskjellige resultater. Jeg kjøpte til og med en kokebok som heter “100 veggie burgers” i håp om å finne koden for en god burger.

Ett av argumentene jeg hadde da jeg gikk over til vegetar, var at tilbehøret er mye bedre enn kjøttet.

Siden jeg synes at alt tilbehøret til burgere er kjempegodt, ble også ønsket om å lage en god veggisburger større. I tillegg leste jeg en artikkel om Ørjan Johannesen (kokkeverdensmester) som hadde jobbet seg opp til det perfekte burgerbrødet.

I en vegetarburger er det viktig at den holder sammen, og at den ikke blir for kompakt. Det er også viktig å tilsette en del smak.

Her har jeg brukt både linser og bønner, men dette kan byttes ut med hva du vil; røde bønner, kikerter, andre linser etc. Jeg har også brukt kokt ris, og dette er ikke nødvendig. Men det gir litt fyll til burgeren, og gjør at den ikke blir så fast og tung. En kan erstatte risen med most potet, eller bare droppe risen.

Bruk oppskriften nedenfor som en pekepinn, og  juster ingrediensene i forhold til hva du har hjemme.

veggisburger-1

Nok til 6 burgere:

I disse burgerene her er innholdet:

Svarte små linser, ca 1,5 dl

Grønne store hestebønner, ca 3 dl

kokt ris, ca 1/2 dl

Smuldret speltbrød, tilsvarende ca 2 skiver

1 egg

1 fedd hvitløk

2 ts garam masala

1/2 ts gurkemeie

1-2 ts salt

Strøkavring/griljermel på utsiden.

Linsene og bønnene er allerede ferdigkokte, og moses med stavmikser. Bland inn egget. Tilsett ris og brødsmuler, krydder og salt. Man kan også tilsette mel om det blir en bløt masse, men jeg liker å bruke brødsmuler bedre, for da blir burgerene lettere. La massen stå i ca 10 min, så sveller den, og den blir mer fast.

Dette holder til seks burgere, i litt mindre størrelse enn et brioche-brød, 1,5-2 cm tykke. Burgerne vendes i strøkavring, og legges på bakepapir. Stekes i ovnen i ca 20 minutter på 200 grader.

Det er helt klart en fordel å lage burgerne i stekeovnen enn på en stekepanne, for de vil aldri bli så faste som kjøtt. Men det er også fullt mulig å lage dem på stekepanne eller grill. Se til at du har nok fett til steking i tilfelle.

Burgeren blir sprø og knasende utenpå når de har blitt vendt i stråkavring, og ganske fast inni.

 

Her serverte jeg burgerne med:

Brioche burgerbrød

Hjemmelaget aioli

Hjemmelaget chillimajones

Crispy salat

Alfalfa spirer

Søte røde løk

Cheddar

Ketchup og sennep

 

Hjemmelaget aioli:

Jeg har forstått at det viktigste er å ha samme temperatur på alle ingrediensene, så alle ingrediensene var romtemperert.

1 ts dijon sennep

1 fedd hvitløk

1 ts salt

1 eggeplomme

ca 2 dl solsikkeolje

Bland alt utenom solsikkeolje i en bolle. Bruk en visp, og tilsett kun litt og litt olje i starten. Etter hvert kan en tilsette mer og mer olje om gangen. Jeg har lest oppskrifter der de sier det er kjempeenkelt å kjøre det hele i stavmikser eller blender, men det blir som oftest mislykket for meg.

 

Søte røde løk:

2 rødløk

1 ss hvitvinseddik

1/2 dl hvitvin

2 ss sukker

Stek rødløken i fett til den blir myk. Tilsett hvitvinseddik, og la koke inn. Tilsett hvitvin, og la koke inn. Tilsett sukker, og la det hele koke på lav varme. Det er fint å servere dette varmt, men kan fint serveres kald også.

Vi hadde grønnkålchips og pommes frites ved siden av.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*