Hva kreves for å si at en underviser Iyengar yoga?

Iyengar yoga er en internasjonalt beskyttet tittel.

Her er liste over sertifiserte Iyengar yoga lærere i Norge (og Sverige), som har lov å si at de underviser Iyengar yoga:

http://www.iyfse.se/lärare/yogalärare-1519141

Det er viktig å vite at yogalærer ikke er en beskyttet tittel. Alle kan kalle seg yogalærer. Det betyr jo også at erfaringen og nivået kan variere utrolig mye.

Jeg har selv ikke noe problem med det, det blir som at alle kan si at de er fotballtrener. Jo flere mennesker som er i bevegelse, jo bedre er det for folkehelsen.

Det er imidlertid viktig å vite at det også er forskjell på yogaen om blir undervist av de forskjellige yogalærerne!

Jeg tror at mange kan få bedre sirkulasjon, styrke, stressmestring osv med mye forskjellig yoga. En kan også oppnå dette med andre aktiviteter enn yoga.  Jeg tenker at jo flere som gjør yoga, jo bedre.

En må selv velge hva kvalitet en ønsker på yogaen.

Jeg vil påstå at en ikke kan få høyere kvalitet enn Iyengar yoga metoden.

Det betyr ikke at alle vil ha høy kvalitet. Mange ønsker yoga i et annet format, og kan ha stor glede av yoga på treningsstudio eller på youtube eller med en app.

Hos oss kan du få mye, men det er også fordi vi forventer innsats fra elevene.

Vi har metoden og verktøyene til å komme langt og lenger enn langt, men det er elevene selv som må gjøre yoga-jobben. Vi er med på veien og instruerer og justerer, for å ta elevene videre.

Dette er rotet i et system som er utviklet av BKS Iyengar, og som videreføres av tusenvis av lærere over hele verden.

Så sjekk hva du selv vil ha. Sjekk bakgrunnen til yogalæreren. Tenk på hva du selv vil ha ut av yogaen, og innsatsen du vil legge i yogaen.

«Alle» kan delta på et kurs med Iyengar lærer, men det betyr ikke at de kan si at de underviser Iyengar yoga. Vær også obs på de som sier de er «Iyengar-inspirert». De fleste yogalærerene er inspirert av Iyengar yoga, siden det er BKS Iyengar som har skrevet de mest kjente og omfattende yogabøkene. Vær også obs på om de sier at de har Iyengar-utdannelse, men ikke sertifisering. Eller om de faktisk har beholdt spesifiseringen, med de kravene som hører til. Mange hopper av utdannelsen, av forskjellige grunner. Den tar flere år å fullføre – mens de fleste andre yogalærerutdannelser foregår med et antall helgekurs, eller tre-fire uker på en retreat. Det sier seg selv at forskjellen på utdannelsen er kjempestor.

En seriøs lærer vil informere når den var sertifisert, til hvilket nivå.

En Iyengar yoga student under utdannelse vil informere om den ikke er sertifisert enda. Den vil si at den deltar på Iyengar yoga utdannelse der og der med den og den læreren. Det viser at en er under utdannelse. Men vedkommende kaller seg ikke Iyengar yoga lærer, eller sier at den underviser Iyengar yoga.

Og hvordan blir dette håndtert?

Vi har en forening, den Svensk-norske Iyengar foreningen. En av komiteene er en etikk-komite som hjelper med å formilde hva som er riktig. Vi på YogaYoga har selv fått hjelp fra dem, slik at vi formulerer oss rett i våre kanaler.


Om du finner avvik fra disse reglene, ønsker etikk-komiteen at du sender en melding til dem. På den måten kan vi holde standarden oppe, og sikre at elever får rett informasjon, og vet hvilken kvalitet de kan vente seg. Bra for alle!

«Etik- och Certifieringskommittén har som uppdrag att uppmärksamma att alla certifierade Iyengar yogalärare följer de regler och stadgar som är uppsatta från Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI) i Pune, Indien. Det är den institution för yogaundervisning som Guruji BKS Iyengar grundade 1975. Om någon medlem eller annan person missbrukar varumärket Iyengar så är det kommitténs uppgift att rekommendera vad som ska göras.”

Her er mer info om komiteene, med kontaktinformasjon:

http://www.iyfse.se/iyfse/kommitteér-1432974

Du kan også følge den Svensk-norske Iyengar foreningen på fb og på www.iyfse.se.

Hjemmesiden informerer mye om hva Iyengar yoga går ut på – kan anbefales å ta en kikk.

Velkommen på yoga hos oss!

Vi er en plass der alle er under Iyengar yoga utdannelse – og flere av oss er sertifiserte på forskjellige nivå.

Dette har dere elever stor nytte og glede av!

Sjekk tilbudet vårt hos yogayoga.no

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*