Detox, en innføring

Detox er et ord vi har mange rare tilknytninger til. Det kan være et uttrykk for hva vi går gjennom dagene etter litt mye festing.  Andre shopper detox-produkter på helsekost, og det er en rekke behandlinger som tilbys på spa-klinikker som lover detox. Kanskje du også har plukket med deg noen grønnsaker du har hørt har «rensende egenskaper» sist du var og handlet.

I den indiske helselæren, Ayurveda, er detox en viktig del for å holde hele deg sunn og frisk.

Alt som ikke er nyttig for kroppen, blir ansett for å være gift. Selvsagt ikke i ordets verste forstand. Giften kan komme fra forurensning, tilsetningsstoffer, stress, og til og med fra kroppen selv. Da kalles det for ama. Ama blir dannet når mat ikke er skikkelig fordøyet. Ama dannes også fra negative tanker og følelser, depresjon.

storevatn_1Når kroppen fylles med gift, kan det forårsake at vi føler oss trøtte, uvel, får hodepine, vektøkning. Vi kan få en eller flere ubalanser.

Slik vi lever i dag, sies det at det er nesten umulig å unngå ama. Derfor anbefaler Ayurvedaleger at vi skal gjøre regelmessige detoxer.  Ref «Eat right for your body type», av Anjum Anand.

Detoxer kan gjøres på mange måter. Det er veldig viktig at detoxen er tilpasset personen, og hvilken type den er. Poenget med detoxen er at fordøyelsessystemet skal få hvile, slik at det får mulighet til å «brenne av amaen».

Noen kan ha en faste der de kun har flytende måltid, som juice og supper. For andre, er dette totalt umulig. For dem kan det passe med en faste bestående av mer mat. Noen skal ikke gjøre detoxer i det hele tatt, eksempelvis med sykdom. Lege må konsulteres i forkant.

For andre kan det være bedre å innføre små endringer i sin rytme, eks:

  • Ikke spis før kl 10 om morgenen, men drikk istedenfor varmt vann med sitron.
  • Friske, lette måltid.
  • Ikke spis mellom måltid, utenom når du er veldig sulten
  • Unngå sukker, alkohol, koffein
  • Lag mat med ingefær, kardemomme, fennikelfrø, pepper og muskatnøtt, da dette stimulerer fordøyelsen.
  • Vær i aktivitet, trening hjelper detoxen.
  • Yoga er en fantastisk detox.

Når man gjør en detox, vil den være mest effektiv hvis vi ikke tenker så mye (!) Vi skal hvile både tanker og kropp, da dette er de to aktivitetene som bruker mest energi.

Vi bør ta det med ro, slik at kroppen kan konsentrere seg om å jobbe med detoxen.

En faste skal gi energi, overskudd, klart sinn, følelse av letthet, og du kan til og med se det på gløden i huden!

En detox er ikke laget for å gå ned i vekt. Men siden vektøkning kan komme av for mye gift i kroppen, kan det være at du opplever vekttap i og etter detox.

Her har du to alternative detoxer: Grønn mungbønnesuppe og Detox-te

Lykke til!

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*