Grønn mungbønne suppe – super detox!

Denne oppskriften er tatt fra boken «Eat right for your body type» av Anjum Anand.

Hun forteller at denne suppen er utrolig bra for å detoxe og revitalisere kroppen. Suppen fyrer opp fordøyelsen, samtidig som den fjerner giftstoffer fra kroppen; ama. Suppen hjelper med å få vann ut av kroppen, oppblåsthet, renser lever og galleblære, og renser det vaskulære systemet, ifølge henne.

Det var nesten ingen ende på hvor mye denne suppen skulle gjøre av gode ting, så jeg måtte prøve.

Resultatene var veldig gode. Se mer om det under oppskriften;

mungbonnesuppe

Mungbønnesuppe avbildet med grønnkål

 

2-3 porsjoner:

Ingredienser:

100 g grønne mungbønner, skyller den flere ganger.

½ ts gurkemeie

1 l vann

¼ ts asafoetida

Pepper

Salt, helst himalaya salt

Frisk koriander

Presset sitron

 

Ghee/olje:

2 ss ghee

¾ ts spisskummenfrø

1 ts frisk ingefær, finhakket

¾ ts koriander, malt

¼ ts garam masala

Grønne grønnsaker, velg noen du liker av: Spinat, ruccola, alfalfaspirer, grønnkål, purre, vårløk, selleri, paprika, squash, asparges, rosenkål, etc.

 

Fremgangsmåte:

Vask og skyll mungbønnene, og la de ligge i vann i 4 timer eller mer, skift vann. Kok opp mungbønnene. Tilsett da gurkemeie, og la det koke i 30-40 min. Tilsett mer vann om nødvendig.

Varm så opp ghee. Tilsett asafoetida, fres i 5 sek. Tilsett spisskummenfrø og ingefær, fres i 30 sek, til frøene har blitt mørkere, og begynner å lukte. Tilsett så koriander og garam masala, fres i 20 sek, og hell alt over i suppen. Tilsett Himalaya salt, og server med grønnsaker, presset sitron og koriander.

Forklaring på ingredienser:

Asafoetida:
Det er ikke nødvendig å bruke dette, krydderet er veldig vanskelig å få tak i. Jeg har funnet det i Mathallene på Nørreport i København, http://www.asaspice.dk/ . De sier de sender til Norge.

Himalaya salt:
Det sies at fjellsalt er sunnere enn annet salt. Himalayasalt selges i økologiske butikker, og helsekost.

Grønne Mungbønner:
Kan i hvert fall kjøpes i økologiske utsalg, og i asiatiske butikker.

 

Resultater:

Suppen er også anbefalt som en tre-dagers detox. Det har jeg gjort mange ganger, en gang pr mnd. Siden effekten var så bra, har jeg også spist denne suppen på dager der jeg har følt at jeg har «brygget på noe». Jeg har blitt bedre hver gang.

 

Altså: Veldig gode resultater på meg. Som sivilingeniør, fikk jeg virkelig følelsen av at kjemien i kroppen endret seg. Jeg har også hatt noen av de mindre positive erfaringene nevnt lenger nede

 

Effekter jeg fikk:

  • Den beste effekten, synes jeg: Etter første detox, hadde jeg ikke lenger blodsukkerdropp. Dette har jeg hatt, helt siden min første graviditet i 2002. I praksis betyr dette at jeg ikke lenger må spise «på klokken», og slipper også at jeg blir slakk etter et dropp – for jeg har jo ikke noen dropp lenger.
  • Jeg gikk ned i vekt, de første 4-5 rundene med 3-dagers detox.
  • Jeg sov utrolig godt etterpå, spesielt siste natt etter detoxen.
  • Gjennomsnittlig trengte jeg 1 time mindre søvn pr natt.
  • Jeg var mer opplagt.

Dette høres kanskje ut som en dårlig internett-reklame, men det var litt tøff kur for meg. Jeg syntes ikke suppen smakte så godt etter hvert, for å si det slik. Men det var helt klart verdt det!

Hvis du selv skal gjøre dette; gjør du det totalt på eget ansvar. Jeg vet jo ikke om den passer for deg! Jeg anbefaler folk å prøve det som et måltid, eller en dag i starten, for å se hvordan det går.

Mindre positive erfaringer:

Som sagt tidligere, kjentes det ut som kjemien i kroppen endret seg. Jeg kjenner mange som har prøvd seg på detoxen, og dette var også noen resultater:

  • En person spiste den til frokost dag nr to. Suppen kom rett opp igjen.
  • En person fortalte at den fikk migreneanfall andre dag.
  • Forstoppelse (men det gikk jo over når de spiste normalt)
  • Følelse av at suppen vokste i munnen
  • Dårlig hukommelse, spesielt siste dag av detoxen
  • Irritabel
  • Hissig
  • Passiv

Suppen passer kanskje ikke for alle. Noen skal kanskje kun ha den som et måltid, eks en gang i uken. Alle monner drar!

Viktig:

For at en detox skal være effektiv, sier forfatteren at det er viktig å hvile når man gjennomfører detoxen. Hvile både fordøyelsen og tankene, siden dette er det som tar mest energi i kroppen vår. Vi bør være rolige, ikke så aktive, slik at kroppen får energi til å jobbe med detoxen.

Det er det uansett mange som har godt av 🙂

Lykke til – på eget ansvar!

Del gjerne dine erfaringer i kommentarfeltet. Det kan bli gøy.

4 replies
  1. Sølvi
    Sølvi says:

    Jeg bestemte meg for å ta en 3-dagers kur da familien min dro på vinterferie noen dager før meg. Det var praktisk – både fordi jeg slapp å tilberede/spise annen mat til meg og fordi jeg hadde ekstra tid om morgenen til å tilberede dagens suppe.

    Alle ingrediensene var på plass i skapet (der hadde de vært siden sist Bodil hadde yoga og detox kurs :-)). Jeg laget Pitta-versjonen – uten ingefær og garam masala, men med fennikel. I tillegg hadde jeg i biter av stangselleri og squash, slik at jeg hadde noe å bite i.

    Kuren ble kun på 2,5 dager, siden jeg hadde glemt å legge mungbønnene i vann. :-(. Jeg synes det gikk veldig bra. Termos på jobb skapte litt oppmerksomhet – men det ga meg ekstra motivasjon til å fullføre med ære. Jeg gikk ikke sulten, og suppen smakte ok.

    Det å gjennomføre detoxen var lettere enn forventet. Det jeg imidlertid ikke forventet var at jeg siste dag skulle være så irritabel – uten grunn. Det gikk jo så bra? Irritabiliteten varte til og med noen dager etter at jeg begynte å spise normalt igjen.

    Jeg innser at kropp og følelser henger sammen, og at en mungbønnesuppekur med gjevne mellomrom vil gi meg mer positiv energi. Kan jeg da forvente at «bivirkningene» reduseres fra gang til gang?

    Svar
    • Bodil Mauritzen
      Bodil Mauritzen says:

      Hei Sølvi!

      Veldig bra oppsummering, takk for at du deler med oss!

      Ja, «bivirkningene»/reaksjonene kan være de samme, eller nye reaksjoner, sterkere, svakere osv. Umulig å si 🙂

      Når man blir irritabel, er det pittaen din som kjemper for å holde ilden; den vil ha mer mat. DA vet du at det er ting i systemet som kjemper sin kamp, det er bra!

      Kjekt om andre kommer med sine historier – vi har alle våre versjoner 🙂
      Mvh Bodil

      Svar
  2. Britt
    Britt says:

    Jeg er nå inne i 4. «runde» med 3-dagers-kur.
    Opplevelsen har vært ganske forskjellig hver gang. Irritabiliteten og passiviteten er til å ta og føle på.. en rar kombinasjon av klart hode og trøtt kropp. Har vært veldig fornøyd med resultater i forhold til at kroppen enkelt sagt føles smidigere. Leddene føles mykere på et vis, og det var merkbart allerede etter første kur. Kan absolutt anbefales. Man kan virkelig føle at det jobbes i kroppen, de stiveste kroppsdelene «brenner» på kvelden, og jeg ser for meg en «round up ugressfjerner»-flaske som helles ut inni hodet mitt, det renses i hvert fall veldig opp:-) Så får det heller være at halsen absolutt ikke vil svelge suppe. Den smakte jo godt første gang…? 🙂

    Svar
  3. Solrommet
    Solrommet says:

    Jeg har nå gjennomført kuren for 2. Gang. Denne runden var en opptur. Ingen blendende hodepine slik som første gangen og det var befriende lett å valge vekk alle andre matvarer i 3 dager. Det høres kanskje rart ut men på 3. dagen var det som om hver celle i kroppen trakk pusten dypt og slapp ut et langt befriende Åhh! Deilig å la fordøyelsen få hvile og restituere seg. Å gjøre dette på denne årstiden var god timing for meg.
    Jeg er kapha type så min krydderblanding er ganske spicy. Frisk ingefær, garam masala og kvernet pepper. Det setter ild i fordøyelsen. Jeg la til masse friske bladgrønnsaker.
    Beste effekten denne gangen var at jeg fikk mer overskudd og energi. Våknet 1 time tidligere enn vanlig og var uthvilt!
    Jeg var ganske kald på beina disse dagene, og hadde også mer kroppsbevisthet enn normalt. Kanskje jeg ofte er kald på bein og ankler, men ikke har merket det så godt før?
    Har du lyst, så følge oppskriften i boka og prøv!

    Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*