Når du har fått «den følelsen»

Husker du «den følelsen»? Har du hatt den? Er det lenge siden du hadde den? Har du den ofte?

Jeg referer til følelsen av lykke. Når en har kjent på den følelsen at «nå har jeg det bra». Da vil en ha den følelsen lenger, og vi vil ha den tilbake ved senere anledninger.

Vi kan oppleve lykke lettere enn vi tror

Hvordan kommer denne følelsen? Som vi er forskjellige, kommer den på forskjellige måter for forskjellige folk. Det kan være etter en lang fjelltur, før du skal sette deg til å spise, eller den ølen du tar etter fjellturen, det kan være etter du har trent, eller gjort noe du liker, og gjerne også kjenner at kroppen virker. Det kan være at du har klart en utfordring du hadde. Da vil man ikke miste den følelsen.

Denne følelsen kommer ikke av seg selv. Men den følelsen kommer heller ikke fra noe du har kjøpt og betalt for, fra et treningssenter, fra den pakken med detox du kjøpte, eller de treningsklærne du brukte.

Du må skjønne at det er din følelse, som kommer FRA deg, og det er du som sitter på muligheten til å gjøre noe med den følelsen.vassdalseggi_6

Arne Næss beskriver det som at vi ønsker denne følelsen som «grunntonen» i livet vårt, i sin bok «Livsfilosofi».

I indisk tenkning er denne følelsen forklart som en energi, eller en vibrasjon. Det kalles for Sattvisk energi. Sattvisk tilstand er forklart som en følelse av lykke, av letthet, som å gå på skyer. Og de har oppskrifter på hvordan man kan ha denne følelsen. Blir det lagt til rette, kan vi være i den følelsen mye lenger. Å ha denne sattviske energien beskrives også som at du er klart-tenkende, fokusert, og kreativ. Det betyr også at når du får utfordringer, blir du ikke vippet av pinnen, men kan klart og tydelig gjøre de riktige vurderingene og handlingene uten at du blir dratt hverken ned eller opp.

Sattvisk energi er den energien « i midten». På hver sin side har vi Rajasisk og Tamasisk energi. Rajasisk energi blir beskrevet som det aktive. Vi ønsker å bruke denne energien til å komme oss opp, til å sette i gang. Men blir det for mye rajasisk energi, tipper det over. Man kan bli trøtt og treg. Jeg synes det forklares lett med alkohol: Litt alkohol tar oss opp, er rajasisk. Drikker vi for mye, blir vi trege, og vi blir tamasiske. Tamasisk energi blir beskrevet som tung, treg, mørk energi. Lite vitalitet, pessimisme etc er også forbundet med denne energi.

Så poenget er; den indiske helse-læren Aruyveda har konkrete oppskrifter på hvordan du kan oftere få «den følelsen». Med et sunt liv, med overskudd, vil man altså komme der oftere. Og lenger. Gjør vi steg i rett retning, sakte og sikkert, vil vi få «den følelsen» oftere. Kroppen og hodet ønsker flere forandringer for å bli mer sunn. En avhengighet som er sunn, det er bra!

Vi trenger med andre ord ikke være filmstjerner som blir hyllet at tusenvis av mennesker. Eller hoppe i fallskjerm eller andre ekstreme ting. Vi kan få den samme følelsen med mye enklere midler. Jeg påstår at mange har mistet denne følelsen, og det er også derfor mye flere enn før gjør ekstreme ting (dette er også grunnet mye bedre utstyr, selvsagt). Erkjenner vi dette, finnes ikke lykken der ute, men her, og nå, og kanskje til og med mesteparten av tiden.

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*