Iyengar yoga verden over – også der de er dypt religiøse

foredrag-1

Heldigvis lo deltakerne av vår presentasjon

Så har vi altså att foredrag på kurset vi var på i India. 1200 deltakere, og å holde foredrag på engelsk, var jo en kul utfordring.

Arrangørene hadde kontaktet de nyeste foreningene i verden, for å holde et innlegg på 5-10 minutter. Oppgaven var å presentere den Svensk-norske Iyengar yoga foreningen.

  • Litt om landet og kulturen
  • Hvordan yoga ble introdusert i landet
  • Hvordan yoga har blitt akseptert
  • Hvor populær er yoga i deres land
  • Hva motiverer enkeltpersoner til å gå på yoga, , og hvilke deler av yogaen er det de setter pris på (..of the many facets of yoga…)
  • “Anything else you want to share”

Ganske heavy liste på 5-10 minutter. Men, da må jo jobben være å velge noe av det som en selv synes er verdt å dra frem.

Vi var ti land som skulle fortelle. Lina Sjögreen Edstam, som er leder for den Svenske Iyengar yoga foreningen (som vi er medlemmer av) og jeg hadde en presentasjon som var innenfor tidsrammen, og alt ok.

Det ble litt forskjellig levering fra andre, noen hadde glemt tidsrammen, og andre hadde i tillegg glemt hvilke spørsmål som skulle besvares. Vi var av de få som leverte en presentasjon (slides), og Rajvi slettet glatt noen av slidene våre, fordi hun sa det var uinteressant. Helt fint å få korrigeringer før vi stod på scenen, foran hundrevis av folk. På engelsk. Hehe.

Alle presentasjonene var bra på sin måte; selv om de ikke var helt i forhold til temaet.

Men det var et par presentasjoner som virkelig satte spor, var Malaysia, Filipinene og Kina. Vi som bor i Skandinavia, kan fort glemme hvor frie vi er som enkeltmennesker.

Kina har enormt mange som gjør Iyengar yoga. Jeg tror noen snakket om at det var 20 millioner kinesere som gjør Iyengar yoga. BKS Iyengar var i Kina i 2011. Politisk var det ikke så lett å få til, men til slutt fant de ut en måte å gjøre det. Det ble arrangert et møte med BKS Iyengar og en stor Tai Chi mester, og da fikk BKS Iyengar visum. Tai Chi mesteren var riktignok 117 år gammel (?). Han falt og slo seg før BKS Iyengar kom, familien holdt han hjemme, så møtet ble det ikke noe av. Men BKS Iyengar holdt sitt siste store event i Kina.

Malaysia kunne fortelle om den muslimske troen, og hvor truende Iyengar yoga hadde virket på de troende. Tidligere hadde folk blitt fortalt at de ville bli straffet med fengsel og/eller piskeslag om de gjorde yoga. Mange har jobbet for saken, og nå er yoga akseptert, der muslimene ser at de kan praktisere sin tro og samtidig gjøre yoga. Det var noen rørende filmklipp av muslimske kvinner som fortalte om hvor viktig yogaen er for dem, samtidig hvor viktig troen deres er. Helt andre tanker enn hva vi har i de skandinaviske landene.

Filippinerne hadde også sterk historie. Der er katolikker, og har også skeptisk holdning til yoga. De trenger å vite at yogaen ikke vil være i konflikt med religionen. Slik de har ordnet det praktisk, er at de har laget alter både med Patanjali og Jesus. Et alternativ kunne også være å ikke ha noen alter i det hele tatt, men det syntes de ikke at var en god løsning.

En gang gikk foredragsholderen til presten sin, fordi hun var så usikker på om hun gjorde rett eller galt i å praktisere yoga, fordi hun var etter hvert blitt mer og mer usikker som årene gikk.

 

Presten sa følgende:

«Gjør yoga at du er mer glad i deg selv?»

«Gjør yoga at du har overskudd og ønske om å hjelpe dem rundt deg?»

Det var «ja» som svar på begge spørsmålene.

Da sa presten:

«Then move forward, and do never look back”

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*