Sjarmen med tarmen – årets helsebok??

Sjarmen med tarmen av Giulia Enders (Innbundet)

Bilde lånt av Cappelen Damm

Det er sjelden jeg får med meg gullrekken på fredager, men jeg var så heldig å få med meg et innslag i kveld da vi hadde kommet frem på vinterferie.

På Skavlan i kveld hadde de besøk av en tarm-ekspert.

25 år gamle Giulia Enders hadde en innføring for det norske og svenske folket om tarmen. Hun har gitt ut en bok som er solgt i over 1 mill eksemplarer i Tyskland og gitt ut i snart 40 land, ifølge Fredrik Skavlan.

Det er kjempespennende når vestlig forskning starter arbeid som Ayurveda har mye kunnskap om. I Ayurveda bruker en informasjon om tarmen (dvs fordøyelsen) som en av de viktigste parameterne for å finne ut av behandling av sykdom og ubalanser.

I Tyskland har Ayurveda blitt veldig stort. Det er spennende, sett i lys av hvor seriøse Tyskere er; så viser nok det også hvor seriøs og komplementær Ayurveda er i forhold til hva ellers som tilbys i Tyskland.

Da er det kjempespennende når vestlige forskning tar tak i dette. Oss fra Vesten (inkludert meg selv) liker å få fakta presentert i kjente former, som tradisjonell vestlig forskning.

Når jeg har foredrag om Ayurveda, er det alltid morsomt å fortelle at en Ayurvedalege vil tidlig i en konsultasjon spørre en om dovaner, form og lukt osv. Fordi at i dette ligger det masse informasjon.

Giulia Enders nevnte for eksempel at det viste økt forekomst av angst og depresjon hos folk som hadde irritabel tarm syndrom eller ulcerøs kolitt. I Ayurveda blir ubalanse i tykktarmen forbundet med Vata ubalanse. Angst og depresjon kan også være Vata ubalanse; så her ser vi sammenhengen. Og Vata ubalanse kan minimeres og/eller fjernes med vaner, kosthold og behandlinger (behandling blir tilpasset i forhold til hva slags Vata ubalanse vedkommende har). Mens en i vestlig medisin har lite behandling for eks ulcerøs kolitt – og andre sykdommer som ansees som Vata ubalanse i Ayurveda.

Da er det bare å løpe og kjøpe verdens kuleste boktittel:

«Sjarmen med tarmen», og Cappelen Damm lokker med følgende;

 • Alt om fordøyelse, dovaner og matens virkning i kroppen
 • ABC om bæsj
 • Bakteriene våre og hva de betyr for helsen
 • Mange gode råd om hvordan du blir venn med tarmen din

Dette kan jo bli årets vinterferielesning!

Og hvordan vil en Ayurveda-ekspert si at er den optimale bæsjen?

Bananformet, flytende. Den lukter ikke, og lager ikke bremsespor,

Det motsatte viser mye ama i kroppen. Se innlegg om ama.

Vil du bli kvitt Vata ubalanse? Se innlegget om hvordan en kan bli kvitt Vata ubalanse.

2 replies
 1. Sølvi
  Sølvi says:

  Jeg tenkte det samme da jeg så innslaget. Gammel visdom. Var ferskt i minne etter minikurset «yoga for din type» forrige uke. 🙂

  Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*