102 år siden moderne yogas far ble født

Mandag 14. desember er det 102 år siden BKS Iyengar, populært kalt den moderne yogas far, ble født.

Iyengar reiste over hele verden og underviste i yoga allerede fra 50-tallet, og startet dermed det vi kan kalle yogabølgen i Vesten.

 

Essensen i hans yoga:

BKS Iyengar tok yoga inn i det 21. århundret, med å vise at kroppen er verktøyet til å lære. Først lære om seg selv, for deretter å lære mer om menneskets dypere eksistens.

Imidlertid, så er mange yogautøvere fornøyd med å ikke gå «hele veien», men er takknemlige for å lære seg å holde ryggen sunn, gjennom dette sikre, metodiske systemet.

 

Verdenskjent

Gjennombruddet til Iyengar kom da han møtte og begynte å undervise den da berømte fiolinisten Yehudi Menuhin på tidlig 50-tall. Han møtte senere celebriteter som Dalai Lama, pave Johannes Paul II og ble på den måten godt kjent utenfor India. I 1966 ga han ut «Light on yoga» som er læreboka for hans yogaretning. BKS Iyengar ble i 2004 utnevnt som en av de 100 viktigste og mest retningsgivende menneskene i verden i TIME Magazine sin kåring.

Før Iyengar populariserte yoga, var det noe som bare et fåtall kjente til og praktiserte og som ble sett på som underlig og latterlig i vesten. Ved å reformere måten yoga ble undervist og kommunisert på, tok BKS Iyengar bokstavelig talt yogaen inn i det 21. århundret.

Hva er iyengaryoga?

Iyengars tilnærming var systematisk og metodisk, og han testet sine teorier først på seg selv, og så på sine elever i flere tiår. I dette systemet fikk alternative posisjoner og bruk av utstyr stor plass, slik at de med dårligere forutsetninger kunne oppleve like stor effekt av yogaen. Dette er en av de tingene som fremdeles skiller Iyengaryoga fra annen yoga.

 

Lang utdannelse

Teoriene har blitt satt i system og utviklet til den iyengaryogautdannelsen som eksisterer i dag. Utdannelsen tar minimum seks år, og ofte betraktelig lenger. De aspirerende lærerne begynner med en sertifisering for å kunne undervise, for deretter å videreutdanne seg til et ti-talls videre sertifiseringer der de avlegger eksamen på hvert nye trinn.

I år har Nathional Geographic utnevnt Iyengars yogaskole i Pune, India, til en av «100 places that will change your  life».

Iyengar selv praktiserte og underviste inntil sin død 95 år gammel.

Jeg var i Pune for to år siden og deltok i hans 100 års jubileum. Stort.

 

Iyengaryoga i Norge

I Norge er vi en håndfull aktive yogalærere.

Iyengar yoga elever har en fellesnevner at de er disiplinerte, jobber godt, og ønsker å lære. Dette er noen som spesielt tiltrekker folk i krevende jobber og krevende liv, som i det daglige håndterer stort stressnivå.

 

Vi er stolte over alle elevene som går hos oss!

Med å ha lagt om til hovedsaklig kurs- fra klippekort – har vi i mye større grad hatt mulighet til å formidle noe av denne fantastiske kunnskapen videre. Elevene våre er fantastiske!

 

Lurer du på hva som er forskjell på yogatyper?

 

Anbefaler å se BKS Iyengar opptak på YouTube:

 

Hvis du er en av dem som mener at Iyengar yoga kun er trening, think again.

Det blir lenge til en lignende kapasitet vil komme til jorden, sies det.

Her er noen fantastiske:

 

BKS Iyengar og Dalai Lama blir sammen intervjuet

Se spesielt når BKS Iyengar forklarer hvordan sinnet sitter i kroppen under demonstrasjonene etter ca 30 min.

 

BKS i et veldig bra intervju

… får sagt det meste her:

https://youtu.be/vkGPxrcHsOs

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*