Små endringer gjør store resultater, og du kan til og med bli underholdt av prosessen!

Ønsker du å gjøre endringer? Da skal du også være klar over at kroppen automatisk kan forventes å gå inn i en motstand. Uansett hvor sunne og godt mente endringene er. For å ruste seg mot denne motstanden bør en ha rutinene på plass. Det minimerer sannsynligheten for at en stopper endringen som er i gang med å skje.

I Ayurveda, den indiske helse-læren, sies det at det tar tre uker å etablere en ny vane.

Dette er en informasjon som har fått meg til å få en helt annen utholdenhet når endringer skal innføres.

Du bestemmer deg for å gjøre endringer i ditt eget liv. For eksempel, du har en målsetning om å gå en tur på 30 minutter hver dag. Du skal da ikke bli overrasket om kroppen din vil komme frem med alle mulige unnskyldninger i løpet av de tre ukene. «Uff, det regner i dag», «jeg kjenner det litt i kneet mitt, og det som var så vondt for noen år siden», «den artikkelen som sier at det å gå tur er tull, har kanskje noe for seg» osv.

Erkjenn at dette er kroppens motstand som snakker til deg. Bestem at du overhører disse- tilsynelatende troverdige- beskjedene. Hold stø kurs, og går din tur 30 minutter hver dag. Etter 3 uker vil du (forhåpentligvis) ha et mer positivt forhold til turen din. Kanskje det å gå tur har blitt en naturlig del av den daglige rutinen, og du gjør det med glede.

seljestad_1

Etter en stund kan du ta en ny endring inn i din rutine.

Neste steg kan for eksempel være å bruke mindre sukker. Er man glad i sukker, er det hardt å fjerne det helt (og jeg vil også si unødvendig i de fleste tilfeller). Å redusere inntaket vil gjøre en forskjell. All litteratur jeg kjenner til om kosthold omtaler for mye sukker som usunt. La det gå minst tre uker, og observer om endringen begynner å sette seg.

Når små eller store endringer er gjort, vil du forhåpentligvis se gleden i å se deg selv i prosessen: Gikk endringen greit, eller var det vanskelig? Var det noen reaksjoner du observerte som du ikke likte? Var det noen reaksjoner du likte, til og med som du moret deg over?

Evnen til å se seg selv i prosessen fra et fugleperspektiv kan gi innsikt i seg selv, og minst like viktig; god underholdning.

Det er bra å le av seg selv!

Hvis du har kommet der at du morer deg over prosessen, får bedre helse, kan du gå videre. Det kan eksempelvis være:

  • Begynn å drikke detox-te
  • Bytt ut et usunt måltid med et sunt måltid hver uke
  • Innfør en veggis-middag i uken
  • Bruk en helgedag i naturen. Fottur/telttur/grilling etc
  • Vær med noen som gjør deg glad
  • Sett av en tid i uken der du gjør noe du synes er avslappende
  • Innfør 8-8-8 rytmen: 8 timer jobb, 8 timer søvn/hvile, 8 timer familie/venner

Det kan bli bra!

 

3 replies
  1. Leif Ramsnes
    Leif Ramsnes says:

    Hei Bodil
    Gratulerer med bloggen! Regner med å kunne plukke opp gode og kloke tips fra dine skriverier. Men du, med fare for å avsløre at jeg befinner meg i et krater av uvitenhet, hva i all verden betyr «veggis-middag»? Jeg kjenner jo de 2 ordene «vegg» og «is», men jeg har ikke sett de sammensatt til ett ord før de dukket opp her. Fint om du svare og bidra til å utvide vokubularet mitt.
    Hilsen Leif

    Svar
    • Bodil Mauritzen
      Bodil Mauritzen says:

      Hei Leif!
      Her blir ditt ordforråd utvidet: Det betyr vegetarmiddag 🙂
      Men du har nok et poeng, det er sikkert flere som ikke hadde en klar assosiasjon!
      Setter pris på denne og fremtidige kommentarer.
      Bodil

      Svar

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*