I hvilken alder er du?

Vi er alle født med en konstitusjon, Prakruti. Det vil si at vi er Vata, Pitta, eller Kapha, eller en kombinasjon av disse.

 

I tillegg er det fire faktorer som påvirker oss – faktorer vi ikke kan gjøre noe med:

  • Sesonger
  • Tid på døgnet
  • Alderseljestad_11
  • Geografi

 

Fra vi blir født til vi dør, går vi gjennom de forskjellige doshaene.

 

Kapha:

Barndommen er Kapha alderen. Kroppen vokser, og trenger hele tiden næring for å bygge seg opp.

 

Pitta:

Fra pubertet til middelalder er Pitta dominerende. I denne alderen må kroppen vedlikeholdes og holdes stabil. Vi er i Pitta alderen, vi skal produsere, slik at vi kan forsørge både generasjonen under og over oss.

 

Vata:

Vata alderen kommer for fullt rundt 55. Forbrenningen går ned, og aldringen blir mer merkbar. Kroppen blir mer «tørr», som fremskynder alderdomstegnene ytterligere.

 

De fem Dosha-tidene i livet:

 

Alder Fremtredende Dosha:
Fødsel – 15 år Kapha
15-27 år Kapha/Pitta
27-42 år Pitta
42-56 år Pitta/Vata
56+ år Vata

 

 

Hva betyr dette i praksis?

Et barn trenger trygghet, forutsigbarhet og rutiner, som alle er Kapha kvaliteter. Barnets «oppgave» er å vokse opp i trygge rammer, for å forberede seg best mulig til neste fase av livet.

En voksen person trenger stimulanse, og skal produsere, men må ikke «brenne opp» som er ubalanse Pitta. Kroppen må tas vare på/vedlikeholdes.

En eldre person kan utsette aldringen sin med rett kosthold og rutiner som demper Vata. Produktiviteten (og ønsket om…) går gjerne ned, som følge at en går fra Pitta til Vata alderen.

 

Set på en annen måte: Det er vanligere at barn blir forkjølet enn voksne. Forkjølelse er Kapha. Når en er voksen, er det mer vanlig med Pitta-sykdommer. Senere blir det mer plager relatert til Vata, som osteoporose, tap av minne eksempelvis.

 

Hva kan du gjøre med dette?

Ta alderen med i betraktningen i forhold til jobben din, hvilke aktiviteter du gjør, og hva du spiser. Da kan du minimere utfordringer som er alders-bestemt.

 

Må du gjøre noe med dette i det hele tatt?

Nei, ikke nødvendigvis. Hvis du er i balanse, så trenger du ikke gjøre noe. Poenget er, at doshaen blir påvirket i forhold til hvor vi er i livet. Vi har mer Kapha kvaliteter når vi er barn, mer Pitta kvaliteter når vi er voksne, og mer Vata kvaliteter når vi er eldre.

 

Hvis vi kjenner oss selv godt, har god helse, er det stor sannsynlighet for at vi allerede gjør de rette justeringene.

 

Veldig forenklet kan vi si:

Et barn trenger trygghet.

En voksen trenger stimulanse, og skal jobbe, være i aktivitet. Vi må passe på at kroppen blir vedlikeholdt, og tåler dette.

En som er eldre, skal få mer ro. En vil muligens ikke ha så godt av lange joggeturer. Dette er med på å «tørke en ut», som igjen fremskynder aldringsprosessen.

 

I India, og andre østlige kulturer, er det etablert at de eldre er mer åndelige/troende/spirituelle, når de er i Vata-alderen. Samfunnet verdsetter dette, og ser det som positivt å ha eldre boende i husholdningen, slik at de kan bidra med disse kvalitetene.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*