Derfor har rygg-kursene vært en suksess.

ryggkurs-1I høst hadde jeg flere forskjellige kurs, som var ment å være en en-gangs ting.

Rygg-kursene ble veldig populære, det var venteliste på alle kveldskursene, så der satte vi opp ekstra kurs. Det ble totalt seks kurs, opprinnelig var det planlagt to kurs.

Derfor starter vi nye rygg-kurs rett over nyttår.

Rygg-kurset var ment for dem som ønsket mer oppfølging enn en Yoga 1 time. Med maksantall på 10 deltakere, og at vi møttes to ganger i uken, fikk alle tett oppfølging. Felles for alle kursdeltakerne, var at de hadde en eller annen form for rygg-problemer. Felles for så og si alle kursdeltakere var at de hadde funnet ut at de selv måtte gjøre en innsats for å få orden på ryggproblemene.

Dette ga grupper som var motivert til å jobbe, de var konsentrerte, interesserte og utholdende. Utrolig kjekt for meg som yogalærer!

(et par deltakere sa at de ikke ønsket å jobbe så hardt; og de forstod også da at resultatene ville bli mindre – det er jo en ærlig sak :-)).

En av de viktigste beskjedene på kurset er at man får mer energi når man ikke har vondt i kroppen.

Rygg-kurset er ment å være et start-punkt. For å fortsette videre på timer, og for å fortsette med yoga hjemme. Kurset er på tre uker (i praksis 2,5 uker fra første til siste dag), så det sier seg selv at en innsats over enda lenger tid vil gjøre enda større resultater. Allikevel, mange fikk store resultater i løpet av denne korte tiden. Dette sammen med at de selv fikk oppleve at de hadde et verktøy – Iyengar yoga – der de selv forstod mer hvordan de kunne bli kvitt ryggproblemer.

 

Jeg gleder meg til våren til flere kurs. Her er noen tilbakemeldinger fra kursene som har vært:

 

«Individuell oppfølging, passe stigning i programmet sånn at vi ikke falt fra. Kjempegod kommunikasjon før timene, hyggelig og proff yogalærer»

Egon Hagen

 

Kursene har vært veldig kjekke. Det har vært god kommunikasjon mellom elevene og meg. Jeg har fått vite hvordan det går, de har sagt fra når de blir skeptiske til prosessen, og de har sagt fra når det har vært fremdrift – slik at vi kunne få enda bedre fremdrift. Ingen er like, så ingen progresjon er lik. Tilbakemeldinger er helt essensielt for en god progresjon. Vi har ledd mye, noe som er veldig greit; noen ganger må en gjennom smerter for å få bedre bevegelse, da er det greit å kunne le av seg selv.

 

«Jeg synes det var bra å bli rettet på – jeg blir mer bevisst på hva jeg gjør.»

Jorond Bryne

 

Justeringer gjør vi på alle timer. Verbalt og «hands on». For meg som yogalærer er det supert å følge opp elever fast over tid. Det gjør jeg på disse kursene.

 

«Prolapssmerter har minket i intensitet og antall»

Elisa Dickinson

 

Dette er et veldig vanlig resultat. Vi lærer andre måter å bevege oss på, dermed blir nye muskelgrupper brukt, og de «slitne» områdene får avlastning. For mange er det slik at det er kun noen få muskler som gjør jobben som flere muskler burde ha gjort i noen plasser i kroppen.

 

«Ryggen har ikke blitt bedre, men smertene har endret seg»

Grethe Johnsen

 

Dette mener jeg også er et kjempebra tegn. Om en har hatt vondt i måneder og år, så har det ofte gått inn i et mønster. På kurset lærer vi å bryte opp disse mønstrene. Når andre muskler kommer i gang, får de vonde områdene avlastning. Samtidig som nye muskelgrupper må trenes opp. Det skal vi tillate at tar litt tid – som med all annen opptrening.

 

«Jeg skal bruke yoga til å bli mykere, sterkere, og forsøke å unngå skulderoperasjon. Konkrete endringer fra kurset er at skuldrene har kommet tilbake på plass. Jeg synes det var spesielt bra med variasjonen over et tema. Øvelsene var gjenkjennbare for hver gang, men sjelden like, og tilpasset til hver enkelt.»

Bjørg Solheim

 

Bjørg har hatt rygg-operasjon, og det var under vurdering om hun også måtte ha en skulderoperasjon. Nå kan det se ut som at hun slipper det – hvor fantastisk er vel ikke det? Iyengar yoga har noen fantastiske tilnærminger til skuldre. Av alle de elevene vi har og har hatt som har hatt skulderoperasjon eller vurdert skulderoperasjon, så har de lært mange nye øvelser. Og de har gitt resultater. Jeg påstår ikke at Iyengar yoga kan erstatte alle skulderoperasjoner – men jeg kan med sikkerhet si at Iyengar yoga har gjort veldig mange skuldre mye bedre. Det er veldig spennende å jobbe med, for skuldre kan være komplekse, men vi finner som regel noe som er bra for skuldrene.

 

«God pris, får mye for pengene. Dyrere å gå til fysioterapeut og bruker yoga til det samme som jeg gjør hos fysioterapeuten. Veldig god instruksjon og veldig god oppfølging av hver enkelt som skapte en avslappende atmosfære.»

Nurhon Ertughrul

 

Det er veldig mange av våre elever som har brukt fysioterapeut, kiropraktor, naprapat. Det er både forskjeller og likheter på disse profesjonene og yoga, alle har sine spesialfelt. Noe som er spesielt med Iyengar yoga er at deltakerne må gjøre mye av jobben selv. Jeg justerer verbalt og/eller fysisk der det trengs. I tillegg går Iyengar yoga mye ut på balanse og symmetri. Om høyre og venstre side av kroppen beveger seg likt, minker sannsynligheten for skader og plager i kroppen. Derfor jobber vi med å styrke – og øke bevegeligheten – i de områdene som trengs. Iyengar yoga har en fantastisk tilnærming til å finne disse ujevnhetene. Jeg kjenner ikke til noen andre bevegelsesform/behandling som er så spesifikk på å rette ut ujevnheter på en så holistisk måte.

 

Tenk hvor mange som hver dag har vondt i kroppen. Hvor mye de må tilpasse sine aktiviteter og gjøremål – bevisst og ubevisst – på grunn av smerter og vondter.

Tenk hvor fantastisk det er å finne et verktøy som tar bort smertene, som gjør at en forstår hvor smertene kommer fra og hvorfor, og hvordan en SELV kan håndtere sine utfordringer.

 

Vi håper at mange benytter seg av tilbudene vi har.

Rygg-kurs er forklart her.

Yoga 1 passer for alle.

Minikurs passer for alle – dere går vi mer i dybden på forskjellige tema

Nybegynnerkurs helg – passer for alle som ønsker intensiv start.

Se mer på YogaYoga sine nettsider.

 

Velkommen på kurs eller på timer!

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*